Pénz- és tőkepiac

Merre tovább, európai részvények?

Érdemes megfontolni a defenzív hozzáállást, figyelve ezek portfólión belüli súlyára, másrészt a várható volatilitás alacsonyan tartására – véli Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci elemzője.

Az év első napjaiban meglehetősen jól teljesítenek a főbb európai részvényindexek. Külön érdekesség, hogy az alacsonyabb piaci kapitalizációjú európai papírok egyik legismertebb mutatója, az MSCI Europe Small Cap a nagy európai indexeknél is nagyobb ütemben erősödött az idei első kereskedési napokon.

A részvénypiacokon megfigyelhető jó hangulat kissé meglepő, ha az európai és globális növekedés körüli bizonytalanságot tekintjük. Idetartozik az a keddi német ipari termelési adat, amely tavaly novemberre 4,7 százalékos visszaesést mutatott év/év alapon. Mivel a 2017. novemberi hasonló adat kiugróan magas volt (5,7 százalék plusz), látható, hogy a visszaesés jórészt a magas bázisértékből ered. Ugyanakkor a jelenlegi makroadatok nem túl fényesek, mivel az exportágazatokat érzékenyen érinti a kínai gazdaság mindenkori állapota. Úgy is tekinthetjük, hogy az európai exportorientált részvények már árazzák a kínai gazdaság lassulását, de ha a kínai autóipar és az okostelefonok szegmensének részvénypiaci esését figyeljük, akkor tarthatunk attól, hogy a mostani árazás még nem fedi le teljesen a jövőbeni kedvezőtlen híreket.

A részvények kapcsán érdemes megfontolni a defenzív hozzáállást, figyelve ezek portfólión belüli súlyára, másrészt a várható volatilitás alacsonyan tartására. Ezt a defenzív szektoroktól (például a kevésbé konjunktúrafüggő fogyasztási javak, egészségügy, telekommunikáció) várhatjuk el leginkább. Az alacsonyabb piaci kapitalizációjú, kockázatosabb részvények kapcsán a gyors profitrealizálás tanácsos, mielőtt kiderülne, hogy a piac túl optimistán ítélte meg a Fed elnökének múlt pénteki, a szokásosnál galamb jellegűbb megszólalását vagy az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások alakulását. A részvénypiacok tartósabb erősödéséhez szükségesnek látszik, hogy a Fed egyértelműen lazább monetáris politikát ígérjen, mint egy hónappal ezelőtt, és hogy Kína valós eredményeket tudjon felmutatni a gazdasága élénkítésében, akár a kedvezően alakuló amerikai–kínai tárgyalásokra alapozva. Ha ezek nem következnek be, a kockázati hajlandóság nagy valószínűséggel visszaesik, amit megsínylenek a részvénypiacok.

európai gazdaság tőzsde
Kapcsolódó cikkek