Pénz- és tőkepiac

Gyorsabban nőtt a vártnál a lízingpiac

Tizenhárom százalékkal növekedett a magyar lízingpiac 2018-ban, és idén is további bővülés várható – hangzott el a Magyar Lízingszövetség keddi sajtótájékoztatóján.

Újabb, jelentős bővülést eredményező évet zárt a magyarországi lízingpiac: a finanszírozott összeg 694 milliárd forintot ért el a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál, ami 13 százalékos növekedés a megelőző évhez képest – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezet vezetői.

A növekedéshez szinte minden lízingpiaci terület hozzájárult, de elsősorban a járműfinanszírozás kiemelkedő teljesítménye húzta a piacot.

Az autófinanszírozásnál 34 százalékkal, 246 milliárd forintra emelkedett a kihelyezett összeg, amely a teljes piaci növekedést bőven meghaladja.

Ezen belül az új autóknál pedig ennél is dinamikusabb, 40 százalékos volt a növekedés, 186 milliárd forintnyi kihelyezés mellett.

Fotó: AFP

Az építőipar szárnyalása szintén hozzájárult a növekedéshez: az építőipari gépeknél a finanszírozott összeg 46 százalékkal, 26 milliárd forintra nőtt: hasonlóan magas összegre legutóbb 2008-ban volt példa. Az agrárgép-finanszírozásnál szintén erős, 14 százalékos bővülést mért a szervezet, ami 82 milliárd forintos finanszírozott összeget jelentett.

Ami a kilátásokat illeti, a Magyar Lízingszövetség várakozásai szerint 2019-ben összességében 10 százalék körüli bővülés várható a piacon, amelyben továbbra is a járműfinanszírozás játszhatja a fő szerepet.

Magyar Lízingszövetség lizingpiac járműfinanszírozás
Kapcsolódó cikkek