Pénz- és tőkepiac

Ismét erős évet zárt a lakossági hitelpiac

A 2017-esnél is gyorsabb ütemben, 37,2 százalékkal növekedett tavaly a lakossági hitelpiac. Változatlanul a lakáshitelek és a személyi kölcsönök húzták a bővülést. Az idén is két számjegyű erősödés várható.

Majdnem 1500 milliárd forint értékben kötöttek új lakás- és fogyasztásihitel-szerződéseket a magyarországi háztartások 2018-ban, a folyószámlahiteleket nem számítva 37,2 százalékkal nagyobb összegért, mint egy évvel korábban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ezzel némileg még a 2017-es, 35,1 százalékos bővülési ütemet is sikerült túlszárnyalni.

Az MNB adatai szerint a lakáscélú hitelek 850,1 milliárd forinttal részesedtek az új szerződésekből: ez 30,8 százalékos növekedés az előző évihez képest. Viszont az éven túli kamatperiódus mellett felvett új kölcsönök súlya 2018-ban már bőven 80 százalék felett állt a lakáshiteleknél, és a második féléves számok alapján ez az arány az idén tovább emelkedhet.

A háztartások tavaly 649,3 milliárd forintnyi fogyasztási hitelt vettek fel, az összeg igen látványosan, 46,6 százalékkal haladta meg a 2017-es adatot.

Ebben egyértelműen a személyi kölcsönöké a meghatározó szerep, amelyekből a pénzügyi szolgáltatók 451,4 milliárd forint értékben adtak el, 47,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az új kihelyezések bővülése nyomán a háztartási hitelek állománya is stabilan növekvő pályára állt az elmúlt évben
Fotó: Shutterstock

A szabad felhasználású hiteleknél viszont – jelentős részben éppen a személyi kölcsönök népszerűsége miatt – továbbra sincs áttörés: az új szerződések volumene mindössze 66,3 milliárd forintot ért el, 13,3 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A folyószámlahiteleknél – amelyekhez a hitelkártyakeretek is tartoznak – tavaly is folytatódott a lassú zsugorodás: 3661,2 milliárd forintot vettek igénybe a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek, 3,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Az új kihelyezések dinamikus bővülése nyomán a háztartási hitelek állománya is stabilan növekvő pályára állt: a szektornál lévő kölcsönök összege 6149,2 milliárd forintot ért el 2018 végén, ez amellett, hogy 5,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, közel három és fél éves csúcsnak számít. Az állományi adatokon belül a személyi kölcsönök nőttek a leglátványosabban: tizenkét hónap alatt 37,4 százalékkal, 690 milliárd forint közelébe emelkedett az állomány.

Erőteljesen, a korábbi évi adatnak kereken a tizedével, 3336,8 milliárd forintra bővült az MNB által kimutatott lakáshitel-állomány is.

Ennek nyomán tavaly valamelyest a lakáshitelek részesedése is nagyobb lett a lakossági hitelportfólióban: decemberben 54,3 százalékot ért el az egy évvel korábbi 52,2 után, miközben a fogyasztási hitelek súlya 41,2-ről 39,7 százalékra olvadt.

További részletek a Világgazdaság hétfői számában

 

lakossági hitelek lakáshitel MNB személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek