Pénz- és tőkepiac

Saját erejéből terjeszkedne a SET

Az előzetes, konszolidált számok alapján a SET Group nyereséggel zárhatja a tavalyi évet – mondta a Világgazdaságnak Orbók Ádám, a társaság stratégiai igazgatója.

 

A SET Group kézhez kapta a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának bejegyző végzését a február 8-án közzétett, zárt körű tőkeemeléshez kapcsolódóan, amely a társaság jegyzett tőkéjét 965,82 millió forintra módosította. A társaság közzétette, hogy haladéktalanul intézkedik új részvények keletkeztetéséről és bevezetésükről a BÉT-re.

A vezetőség elsődleges célja a tőkehelyzet megszilárdítása, ezért további hatékony lépéseket tettünk újabb tőkebevonás irányába

– mondta a Világgazdaságnak Orbók Ádám, a társaság stratégiai igazgatója.

Mint arról korábban hírt adtunk, az igazgatóság tagja, Koletics Péter – magánszemélyként eljárva –, valamint a J. G. Sunflower Kft. február 8-án kötött apportszerződést, amely alapján nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás címén a társaság rendelkezésére bocsátották a SET Group Nyrt.-vel szemben fennálló 268,306 millió forintnyi követelésüket. Ebből az összegből a társaság korábban feltőkésítette a leányvállalatait, és kifizette az MNB-bírságokat.

A következő egy-másfél évben kizárólag saját erőből öt-hat céget is felvásárolhat a SET
Fotó: Christoph Schmidt/dpa/AFP

A zárt körű tőkeemelés során kibocsátott részvények megkeletkeztetését követően a J. G. Sunflower Kft. az 5 százalékos szavazati küszöbérték fölé kerül. Fordulópont a társaság életében, hogy az előző évi 12,21 millió forintos veszteség után a 2018-as évet csoportszinten már nyereséggel zárhatja.

A következő egy-másfél évben öt-hat céget szeretnénk felvásárolni, a nyereséges működtetésből származó profitból pedig a társaság innovatív üzletágát fejlesztjük

– mondta Orbók Ádám. A straté­giai igazgató szerint a menedzsment kitart a meghirdetett üzletpolitikája mellett, azaz a SET saját erejéből fogja a további akvizíciókat végrehajtani.

A SET Goodwill and Enterprise Management leányvállalat a rendszerváltás idején alapított kkv-k generációváltására kínál megoldást úgy, hogy a társasághoz csatlakozó cégek vezetését egy különböző szakterületeket képviselő testület veszi át, amely kihelyezett menedzseren keresztül végzi a társaság irányítását. Első akvizíciójuk a kecskeméti székhelyű Mátó-Stáb Átviteltechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 70 százalékos üzletrészének megvásárlása volt, a második pedig a Farmer-Mix Takarmánygyártó-Szolgáltató és Forgalmazó Kft. 61 százalékos üzletrészének átvétele.

A Mátó-Stábnál tavaly ősszel profiltisztításra is sor került, amelynek során 262 millió forintért eladták a cég termálberuházásra alkalmas garabonci ingatlanát, amelynek könyv szerinti értéke 104 millió forint volt. A Mátó-Stáb a továbbiakban főtevékenységére, vasúti berendezések és vasúti járművek javítására és karbantartására fókuszál. A vállalatirányítást idén januárban vette át a SET-leány.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

 

SET BÉT Orbók Ádám nyereség
Kapcsolódó cikkek