Pénz- és tőkepiac

Az átalakulás éve jön a Waberer’snél

Mivel az év az átalakulásról szól, nem tesznek közzé eredménytervet – mondta a vezérigazgató a Világgazdaságnak. A rekordméretű veszteség után augusztusig tűzte ki a talpra állást a Waberer’s.

A vártnál jóval nagyobb veszteséggel zárta 2018 utolsó negyedévét és a teljes üzleti évet a Waberer’s, a vezetőség tegnapi sajtótájékoztatója szerint elsősorban a megváltozott piaci körülmények vezettek a negatív eredményekhez, ezért augusztusig több fronton is változtatást hajt végre a fuvarozó. Új stratégiát is bejelentenek annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt újra nyereségessé tegyék az operációt, és kordában tartsák a kiadásokat – jelentette be a február 1-jei hatállyal kinevezett vezérigazgató, Robert Ziegler. Mint közölték, máris belevágtak a költségek csökkentésébe, ennek első lépéseként visszamondtak egy 300 darabos kamionmegrendelést (a negyedév végén 4581 tehergépkocsival rendelkeztek), és a cég kész a flotta további csökkentésére, ha nem javul a fuvarozás profitabilitása. További megtakarítást várnak egy 200 fős elbocsátástól, az intézkedés nem érinti a sofőröket és a fizikai munkát végző dolgozókat. Szintén a kiadások lefaragását várják az útvonalak optimalizálásától, illetve az útdíj- és üzemanyagköltségek csökkentésétől. Összességében úgy értékelt a vezérigazgató, hogy a korábbiaknál nagyobb költségnyomás nem csupán a Waberer’st, de a teljes ágazatot kihívás elé állítja. Ziegler vezérigazgató erre az évre új stratégiát ígér a befektetőknek, emellett úgy látja: a társaság fundamentumai továbbra is erősek, flottájuk kifejezetten korszerű. A nyereségesség érdekében szükségesnek ítélt változtatásokat augusztusig végrehajtják, hogy az utána induló főszezonra az új struktúrával forduljanak rá. Mivel az év az átalakulásról szól, nem tesznek közzé eredménytervet – mondta a vezérigazgató a Világgazdaságnak. A lap kérdésére – aggasztónak tartják-e a cég 4,3-szeres eladósodottsági mutatóit a jelentősen visszaeső EBITDA függvényében – Erdélyi Barna vezérigazgató-helyettes elmondta: a Waberer’s pénzügyi helyzete stabil, a finanszírozó banknak pedig már vázolták az új stratégiával kapcsolatos terveket.

A piacán a szerda a volatilitásról szólt, az árfolyam nyitás után 8 százalékkal esett, amit kisebb visszarendeződés követett. Az Erste elemzője kiemelte, hogy a rendszeres tevékenység eredménye a negyedik negyedévben 11,4 millió euró negatívum lett, de az egyszeri tételekkel együtt már 17,6 millió eurós az időszak vesztesége. Az egyszeri tételek nagy része (5,8 millió euró) a felvásárolt Link goodwill átértékeléséből adódott, 400 ezer euró pedig a létszámcsökkentésekhez kapcsolódó végkielégítésekből. Az Erste az üzleti mix átalakulására számít a saját kamionok kihasználása mellett nagyobb elmozdulással az alvállalkozók felé. Hozzáfűzte: a gyenge eredmények után várható eladói nyomás jó alkalom a részvény megvételére, az első negyedévben pedig fordulat jöhet a fuvarozó jövedelmezőségében. A KBC Equitas inkább óvatosságra int, szerintük van ugyan potenciál a Waberer’sben, a cég megítélése javulhat az új csúcsvezető és stratégia hatására, de szerintük egyelőre jobb a partvonalon kivárni az esetleges jó beszállási lehetőséget.

Waberer's Holding Zrt.
Ezek is érdekelhetik