Pénz- és tőkepiac

Reálisan árazza a piac az OTP részvényét

Rövid idő alatt emelkedett ezer forintot az OTP-részvények árfolyama, a kurzus több elemző aktuális célárát is átugrotta. Nincs szó még túlzó árazásról, s a várakozások szerint az osztalékráta is folyamatosan nőni fog.

Az utóbbi két hétben valósággal szárnyalt az OTP árfolyama, csaknem ezerforintos emelkedési szakaszt hagyott maga mögött, de az elemzők szerint még így sem lehet – elsősorban régiós összevetésben – túlzott árazásról beszélni. A 13 ezer forint közelébe érkező, majd kissé megtorpanó kurzus a Reuters adatbázisában elérhető célárak egy részét már meg is haladta, köztük több hazai elemzőét is. Ezzel párhuzamosan 2000-2300 forintra csökkent az a felértékelődési potenciál, amellyel a március 1-jén publikált gyorsjelentést követően a nagy befektetési bankházaktól érkező céláremelések kecsegtettek.

Jelenleg a Goldman tartja a legtöbbre az OTP-részvények kilátásait 15 300 forintos célárral, de emellett már csak hat további elemző célszintje magasabb az aktuális árfolyamnál, további hété viszont alacsonyabb.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzésiüzletág-vezetője szerint az OTP Bank kilátásai változatlanul jók, a menedzsment idei évi eredményvárakozása is kifejezetten pozitív. Az éves beszámolót némi fáziskéséssel reagálta le a piac, de – részben az utóbbi hetekben közzétett céláremelések hatására – több alkalommal is történelmi csúcsra ért az árfolyam. Az emelkedést a feltörekvő piacokkal szembeni optimizmus is fűtheti – mondta a Világgazdaságnak a Concorde vezető elemzője.

A mostani árfolyamon – régiós összehasonlításban – nem tekinthető olcsónak a pénzintézet részvénye, de a növekedési kilátások és az eredményesség figyelembevételével nem látható túlárazottság.

Kitekintve a leánybankok teljesítményére, Le Phuong Hai Thanh középtávon arra számít, hogy a tavaly 24 milliárd forintos adózott nyereséget elérő ukrán leánybank közel 10 százalékos nettó kamatmarzsa 8 százalékosra mérséklődik.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

OTP kamatmarzs Goldman
Kapcsolódó cikkek