Pénz- és tőkepiac

Reálisan árazza a piac az OTP részvényét

Rövid idő alatt emelkedett ezer forintot az OTP-részvények árfolyama, a kurzus több elemző aktuális célárát is átugrotta. Nincs szó még túlzó árazásról, s a várakozások szerint az osztalékráta is folyamatosan nőni fog.

A z utóbbi két hétben valósággal szárnyalt az OTP árfolyama, csaknem ezerforintos emelkedési szakaszt hagyott maga mögött, de az elemzők szerint még így sem lehet – elsősorban régiós összevetésben – túlzott árazásról beszélni. A 13 ezer forint közelébe érkező, majd kissé megtorpanó kurzus a Reuters adatbázisában elérhető célárak egy részét már meg is haladta, köztük több hazai elemzőét is. Ezzel párhuzamosan 2000-2300 forintra csökkent az a felértékelődési potenciál, amellyel a március 1-jén publikált gyorsjelentést követően a nagy befektetési bankházaktól érkező céláremelések kecsegtettek. Jelenleg a Goldman tartja a legtöbbre az OTP-részvények kilátásait 15 300 forintos célárral, de emellett már csak hat további elemző célszintje magasabb az aktuális árfolyamnál, további hété viszont alacsonyabb.

Le Phuong Hai Thanh, a Con­corde elemzésiüzletág-vezetője szerint az OTP Bank kilátásai változatlanul jók, a menedzsment idei évi eredményvárakozása is kifejezetten pozitív. Az éves beszámolót némi fáziskéséssel reagálta le a piac, de – részben az utóbbi hetekben közzétett céláremelések hatására – több alkalommal is történelmi csúcsra ért az árfolyam. Az emelkedést a feltörekvő piacokkal szembeni optimizmus is fűtheti – mondta a Világgazdaságnak a Concorde vezető elemzője.

A mostani árfolyamon – régiós összehasonlításban – nem tekinthető olcsónak a pénzintézet részvénye, de a növekedési kilátások és az eredményesség figyelembevételével nem látható túlárazottság. Kitekintve a leánybankok teljesítményére, Le Phuong Hai Thanh középtávon arra számít, hogy a tavaly 24 milliárd forintos adózott nyereséget elérő ukrán leánybank közel 10 százalékos nettó kamatmarzsa 8 százalékosra mérséklődik. A változatlanul magas IT-kiadások és a bank előtt álló akvizíciós folyamatok miatt a Concorde kizártnak tartja, hogy nem emelkednek tovább az OTP működési költségei, arra viszont van esély, hogy a költség­bevétel arány a mostani 56 százalékról valamelyest mérséklődjön. Az utóbbi napokban tapasztalt forinterősödés az OTP szempontjából semlegesnek értékelhető – mondta Le Phuong Hai Thanh.

A bankpapír rövid idő leforgása alatt emelkedett 13 ezer forint közelébe, így sokan elgondolkodhattak, érdemes-e még beszállni – veti fel a kérdést új OTP-elemzésében a KBC Equitas. Az árfolyam március 19-én járt historikus csúcson, 12 970 forinton, a tegnapi kereskedésben pedig sikerült még tíz forinttal e fölé drágulnia. A KBC két módszertan szerint is elvégezte a kiértékelését, ez alapján 13 585 forintos árfolyamot tart reálisnak a cég elemzője. Összességében optimista a KBC, további értékteremtő akvizíciókkal számol, és nem tekinti drágának az OTP-részvényeket. Igaz, teszi hozzá Wolf Martin elemző, tavaly év vége óta az OTP már jelentős prémiummal forog az európai bankok árfolyamához képest, de régiós összevetésben továbbra is csaknem 10 százalékos a diszkontáltsága, így nincs szó túlzó árazásról.

A bejelentett akvizíciókat is beszámítva, a tavalyihoz hasonlóan, idén újra egymilliárd euró profitot érhet el a bankcsoport (amit az erősödő forint is támogat), sőt a KBC azzal kalkulál, hogy ennél merészebb álmokat is szőhetnek az OTP-nél. A KBC az idén kifizetendő 219 forintos részvényenkénti után sokkal több nagyvonalúságot vár el a magyar pénzintézettől: az osztalék a jövő évtől már meghaladhatja a 300 forintot részvényenként, majd folyamatosan emelkedő kifizetési rátával 2023 után 600 forint közelébe érkezhet.

Ezek is érdekelhetik