Pénz- és tőkepiac

Felpörögnek a részvény-visszavásárlások

Gyakran a közkézen forgó részvényállományuk 4-6 százalékát is visszavásárolják évente az amerikai tőzsdei cégek. Pedig sokszor a vállalatok is belátják, hogy rosszul időzítenek, és drágán jutnak a saját papírjaikhoz.

Az elmúlt évek részvénypiaci ralijával párhuzamosan gyorsult fel az amerikai S&P 500-ban szereplő vállalatok részvény-visszavásárlási trendje. Míg 2013 és 2017 között összesen 2,9 ezermilliárd dollár értékben történtek vételek, 2018-ban a történelem során először ezermilliárd dollár feletti volt a tranzakciók értéke.

Idén április végéig már 272 milliárd dollár értékű share buybacket jelentettek be, tehát új rekordra számíthatunk.

A különbség a korábbi évekhez képest az, hogy a kifulladó IT-szektortól átvették a stafétabotot az energia és az ipari termékek előállítói, megduplázva korábbi részvételüket.

A top 5 szektorból érkezik a vételek 82 százaléka, de nem feltétlenül a nagy visszavásárlók teljesítenek a legjobban. Kivétel az IT-szektor, ahol tavaly 369 milliárd dollár értékű volt a költés, és az S&P 500 szektorainak teljesítményét is vezette 22,5 százalékkal. Másrészt a pénzügyi szektor, amely a teljes elköltött összeg 20 százalékáért felelt, a harmadik legrosszabb teljesítményt mutatta az indexen belül.

Fotó: AFP

Az is tanulságos, hogy nem kellett feltétlenül erre a célra költeni a pénzt a piaci árfolyam emelkedéséhez:

az ingatlanszektor részvényvisszavételei a teljes összeg 1 százalékát is alig érik el, mégis 19,5 százalékos teljesítményt nyújtottak tavaly.

Talán első hallásra nem teljesen érthető, hogy a Fortuna Advisors miért számolja ki évről évre a vállalatok hatékonysági mutatóit az elmúlt öt évre visszatekintve, az általa összeállított ROI indexet használva. Ez az indikátor azt mutatja meg, hogy egy adott vállalat részvényei hogyan teljesítettek a sajátrészvény-vásárlások után. A nyertes ebben a versenyben már a harmadik évben az Nvidia 70,4 százalékos ROI-mutatóval, miközben a medián tavaly alig haladta meg a 8 százalékos megtérülést. Az alacsony ROI azt jelenti, hogy a vállalatok a csúcson vásároltak a saját papírjaikból, tehát a Fortuna értelmezése szerint túl sokat fizettek.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

share buyback Részvényvisszavásárlás
Kapcsolódó cikkek