Pénz- és tőkepiac

Több banknál nehézkes a hitelkártyacsere

Hiába szeretnénk csupán másfajta kedvezményekkel élni, vannak olyan bankok, amelyeknél az új kölcsönöknél szokásos hiteligénylést kell benyújtani a hitelkártya típusának megváltoztatásához.

K ártyatípusváltásra önmagában nincs lehetőség, csak új hitelkártya igénylésével együtt lehetséges brandet váltani

– válaszolta lapunk kérdésére a Budapest Bank sajtóosztálya. Ha az ügyfél terhelhetősége megengedi, új hitelkártyát igényelhet a korábbi megtartása mellett, ez esetben a hitelkártya-igénylés általános felté­teleinek kell megfelelnie, ami hitelbírálatot is jelent. Brandváltáskor ugyanis más típusú hitelkártyára válthatunk, amelynek jobban kihasználhatjuk a visszatérítését és a kedvezményeit. Az Erste Bank tájékoztatása szerint a bankkártya fordulónapjához kötötten – a fordulónap előtt legalább öt nappal – kezdeményezheti az ügyfél a brandváltást. Mivel hiteltermékről van szó, körültekintést igényel a hitelkeret biztosítása, tehát a hitelbírálati feltételeknek is meg kell felelni.

A meglévő hitelkártya helyett egyszerűsített eljárásban igényelhet az ügyfél más típusú kártyát, de ha a meglévő mellé igényelne új kártyát, akkor új hiteligénylést kell benyújtania, és meg kell felelnie az általános feltételeknek – tudtuk meg az MKB Bank sajtóosztályától. A Takarékbank válaszából kiderült, hogy a náluk értékesített hitelkártyákat június 14-től a Takarék Kereskedelmi Bank helyett a Magyar Takarékszövetkezeti Bank fogja kibocsátani. Az új brandhez kapcsolódó kártyákra új feltételek vonatkoznak, típustól és érvényességi időtől függően kártyadíjat számítanak fel, ez lehet induláskor fizetendő egyszeri összeg, de lehet éves díj is. Azaz új kártya igénylésekor június 14-től az ügyfeleknek kártyaújragyártást kell kérniük. Az OTP Bank hirdetménye szerint a konstrukcióváltást a bank és az ügyfél is kezdeményezheti, az utóbbi esetben a hitelintézet elutasíthatja a kérést, ekkor az ügyfél a korábbi kondíciókkal használhatja tovább a kártyáját.

Az arany hitelkártyánál, az alapkártyákhoz hasonlóan, az alapvető igénylési feltételeknek kell megfelelni – írta kérdésünkre a Budapest Bank. Az MKB Banknál az alapfeltételek mellett legalább 200 ezer forintos havi nettó jövedelem kell a kiemelt kártya igényléséhez. Az OTP Banknál az aranykártya igényléséhez az alapfeltételek mellett havi nettó 170 ezer forintos jövedelemre van szükség.

Nem minden banknál elérhetők a színesfémmel jelzett hitelkártyák extra szolgáltatásai (például magasabb szintű utasbiztosítás vagy a reptéri váró használata) az átlagos, havi nettó 230 ezer forintos jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek. Az Erste Banknál a prémium-hitelkártyákat a Private Banking és Word ügyfelek választhatják, ezek aránylag magas belépési feltételei miatt platinakártyát nem kaphatnak átlagos jövedelmű ügyfelek. A Takarékbanknak nincs aranykártyája, azonban dolgoznak egy ilyen hitelkártyán, amely a tervek szerint átlagos jövedelmű ügyfeleknek is elérhető lesz.

Ezek is érdekelhetik