Pénz- és tőkepiac

444 millió eurót adtak az Abankáért

Az Apollo amerikai befektetési alap tulajdonában lévő NKBM bank 444 millió euróért vette meg Szlovénia harmadik legnagyobb bankját, az Abankát – írta a helyi sajtó pénteken.

Az Abanka közleményében azt írta: az új stabil tulajdonosi viszony lehetővé teszi számukra a növekedést, a hosszú távú stabilitást és fejlődést.

A szerződés csütörtökön írták alá, a felvásárlást még jóvá kell hagynia a felügyeletnek, így a tranzakció befejezése az év végéig várható.

Az NKBM és az Abanka egyesülését követően a pénzintézet szlovéniai piaci részesedése mintegy 22,5 százalékra, 8,71 milliárd euróra nő.

Fotó: AFP

Az Abanka az első negyedévben 18,6 millió euró nettó nyereséget könyvelt el. Az állam idén májusban 67 millió euró hozamra tett szert a tavalyi eredmények alapján.

Az Abanka a harmadik pénzintézet volt, amelyet privatizáltak uniós kötelezettség miatt.

Az Abanka százszázalékos állami tulajdonban állt azóta, hogy a rossz hitelállománya alatt roskadozó pénzintézet 2014-ben állami tőkeinjekciót kapott az összeomlás elkerülésére. Az állami segítségnyújtáshoz szükség volt az Európai Bizottság engedélyére, a tőkeinjekció jóváhagyásának az volt a feltétele, hogy a bankot 2019 közepéig el kell adni.

Az Abankára az OTP is tett ajánlatot.

OTP Apollo NKBM Abanka bankvásárlás bankok
Kapcsolódó cikkek