Pénz- és tőkepiac

Elkelt az OTP romániai kiszemeltje

Kalandos úton került új gazdához, a román államhoz a Banca Romaneasca pénzintézet, amelyet tavaly az OTP Bank is kinézett magának.

A román pénzügyminisztérium tulajdonában álló Eximbank megvásárolta a görög Na­tional Bank of Greece csoporttól a Banca Romaneasca (Brom) pénzintézetet, amelyet korábban az OTP Bank Romania is meg akart venni. A rendszerváltás óta Romániában először történt meg, hogy egy állami hitelintézet a privát szférából vásárolt bankot. A vételár a Ziarul Financiar értesülése szerint 310 millió euró, amely két részből tevődik össze:

60 millió euró fizetendő a banki tőkéért, a maradék 250 millió euró pedig a görög anyabank által a Bromnál elhelyezett betétért és az alárendelt kölcsöntőkéért jár.

Fotó: Shutterstock

Az Eximbankhoz a Brom 99,28 százalékos részvénycsomagja kerül át, a tranzakciót a Román Nemzeti Banknak is jóvá kell hagynia. Az utóbbi lépés minden bizonnyal csak formalitás, bár a tavalyi évet 37,5 millió lej (8 millió euró) nettó profittal záró Brom esetében nem lehet biztosra menni: ismert, az OTP Bank tulajdonszerzését a keleti szomszédunk jegybankja tavaly tavasszal hivatalos magyarázat nélkül utasította el.

A tranzakció pénzügyi részletét és az ajánlatban szereplő összeget az OTP és a görögök nem hozták nyilvánosságra, a magyarországi elemzők akkoriban 70–100 millió euró közé tették az OTP ajánlatát. Ha nincs a jegybank vétója, a Brom megszerzése illeszkedett volna az OTP régiós vásárlási stratégiájába, a 2017 és 2018 végén is mintegy 136 millió euró saját tőkével rendelkező román bankért az OTP a könyv szerinti érték felét-háromnegyedét fizette volna ki.

 

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

OTP OTP Bank Románia
Kapcsolódó cikkek