Pénz- és tőkepiac

Lecsúszott az OTP az Abankáról

Az American Apollo Fund tulajdonában lévő Novi KBM adta a legjobb ajánlatot az Abankára kiírt pályázaton, ezért a Szlovén Állami Holding (SDH) őt hirdette ki győztesként az OTP ellenében – értesült a szlovén Delo napilap. A döntést a bank felügyelőbizottsága is jóváhagyta, a vételárat egyelőre nem tették közzé. Nem hivatalos értesülések szerint az NKBM 430 millió eurót kínálhatott az Abankáért. Korábban lapunk is azt írta, hogy mind az Apollo, mind az OTP 400 millió euró feletti ajánlatot tett. A szlovén bank könyv szerinti értéke jóval meghaladja a 600 millió eurót, az Apollo tehát olcsón jut újabb szlovén érdekeltséghez, és az újabb tranzakcióval már 22,5 százalékos részesedése lesz a szlovén bankszektorban.

Szlovénia az Európai Központi Bankkal kötött korábbi megállapodásban vállalta, hogy 2019 közepéig privatizálja a bankot. Az Európai Bizottság csak ezzel a feltétellel hagyta jóvá az Abankának 2013-ban nyújtott állami tőkeinjekciót, amellyel a bank elkerülte a csődöt. Az Abanka 18,6 millió euró adózott nyereséget ért el a márciussal zárult három hónapban, profitja 27 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbi időszakhoz képest – derült ki a bank első negyedévről szóló, tegnap publikált gyorsjelentéséből. Nettó kamatbevétele 15,1 millió euróra nőtt 2019 elején, 1,5 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi értéket. A nettó díj- és jutalékbevétel éves alapon 10,2 százalékkal, 10,3 millió euróra nőtt. A pénzintézet mérlegfőösszege az előző negyedévhez mérten 2,1 százalékkal, csaknem 80 millió euróval 3,808 milliárd euróra nőtt március végére. Az Abanka piaci részesedése ez alapján továbbra is 9,6 százalék, így változatlanul Szlovénia harmadik legnagyobb bankjának számít. A nem teljesítő hitelállománya 12,7 millió euróval csökkent, a kihelyezett összeg 3,9 százalékát teszi ki.

Az Abanka eladásáról is döntő Szlovén Állami Holding tegnap 109,5 millió euróért megszabadult a Nova Ljubljanska Banka (NLB) részvényeinek 10 százalékától is, a pakettet a alatt vették meg intézményi befektetők. A tranzakcióval lezárult a legnagyobb, még állami tulajdonban lévő szlovén pénzintézet privatizációja. Az SDH tavaly már értékesítette a bank részvényeinek 65 százalékát. A fennmaradó 25 százalék plusz egy részvényhányadot viszont megtartja az állam, amely így továbbra is az NLB legnagyobb egyéni tulajdonosa maradt.

Az Abankával

22,5

százalékosra nőtt

az Apollo piaci részesedése Szlovéniában

Szlovénia Abanka negyedéves eredmény
Ezek is érdekelhetik