Pénz- és tőkepiac

Faragott a vételáron az OTP

A Société Générale csoporttól idén megvásárolt montenegrói bankhoz ötmillió euróval kevesebbért jut hozzá az OTP Bank leánycége.

Ötmillió euróval csökkenti az OTP Bank leánycége, a Crnogorska Komercijalna Banka a Société Générale Montenegróért fizetett vételárat – írta pénteken a SeeNews. A lap szerint az OTP leánybankja így végül az eredeti megállapodásban szereplő 40,5 millió euró helyett 35,6 millió euróért bővítheti pozícióit Montenegróban. A módosítás oka, hogy az SG Montenegro május 15-i közgyűlése úgy döntött, a tavalyi nyeresége felét, 5,3 millió eurót, osztalékként fizeti ki a részvényeseinek. A módosított vételárról július 3-án állapodtak meg a felek, a korábban aláírt szerződés kiegészítéseként. A februárban megkötött üzlet egyéb paraméterei nem változtak, a SocGen-leány 90,56 százaléka kerül az OTP montenegrói bankjához, a piacvezető Crnogorska Komercijalna Banka így a negyedik számú pénzintézettel gyarapodik.

Fotó: Twitter

A versenyhatóság és az ország jegybankja a tranzakciót már korábban jóváhagyta. Az SG Montenegro saját tőkéje 65,9 millió euró volt 2018 végén, 530,5 millió eurós mérlegfőösszeg mellett, az adózott profit meghaladta a 10,6 millió eurót. Az eredeti, 40,5 millió eurós vételár a könyv szerinti érték alig több mint 60 százaléka. Az OTP idei legkisebb szerzeménye 11,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Már csak egy hónapot kell várni az OTP Bank következő ered­ménybeszámolójáig, a pénzintézeti csoport augusztus 9-én publikálja első féléves jelentését. Tavaly a jelentés előtti egy hónapban a bankpapírok kifejezetten jól teljesítve 4,4 százalékkal erősödtek.

Bencsik László vett és eladott

Az OTP Bank menedzsmentjének újabb tagja élt a kedvezményes részvényvásárlási program adta lehetőséggel: Bencsik László vezérigazgató-helyettes 7399 darab OTP-részvényt vásárolt a múlt héten 8486 forintos átlagáron, majd a teljes mennyiséget 12 040 forintos átlagáron értékesítette a tőzsdén, mintegy 89,1 millió forinthoz jutva ezzel.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

osztalék Societé Générale OTP Bank akvizíció
Kapcsolódó cikkek