Pénz- és tőkepiac

Faragott a vételáron az OTP

A Société Générale csoporttól idén megvásárolt montenegrói bankhoz ötmillió euróval kevesebbért jut hozzá az OTP Bank leánycége.

Ötmillió euróval csökkenti az OTP Bank leánycége, a Crnogorska Komercijalna Banka a Société Générale Montenegróért fizetett vételárat – írta pénteken a SeeNews. A lap szerint az OTP leánybankja így végül az eredeti megállapodásban szereplő 40,5 millió euró helyett 35,6 millió euróért bővítheti pozícióit Montenegróban. A módosítás oka, hogy az SG Montenegro május 15-i közgyűlése úgy döntött, a tavalyi nyeresége felét, 5,3 millió eurót, osztalékként fizeti ki a részvényeseinek. A módosított vételárról július 3-án állapodtak meg a felek, a korábban aláírt szerződés kiegészítéseként. A februárban megkötött üzlet egyéb paraméterei nem változtak, a SocGen-leány 90,56 százaléka kerül az OTP montenegrói bankjához, a piacvezető Crnogorska Komercijalna Banka így a negyedik számú pénzintézettel gyarapodik. A versenyhatóság és az ország jegybankja a tranzakciót már korábban jóváhagyta. Az SG Montenegro saját tőkéje 65,9 millió euró volt 2018 végén, 530,5 millió eurós mérlegfőösszeg mellett, az adózott profit meghaladta a 10,6 millió eurót. Az eredeti, 40,5 millió eurós vételár a könyv szerinti érték alig több mint 60 százaléka. Az OTP idei legkisebb szerzeménye 11,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Már csak egy hónapot kell várni az OTP Bank következő ered­ménybeszámolójáig, a pénzintézeti csoport augusztus 9-én publikálja első féléves jelentését. Tavaly a jelentés előtti egy hónapban a bankpapírok kifejezetten jól teljesítve 4,4 százalékkal erősödtek. A második negyedéves OTP-profitban várhatóan megjelenik a Moltól kapott is, mivel június 27. volt a kifizetés kezdőnapja. 2018-ban az OTP Bank 5,1 milliárd forintot kapott a Moltól, a náluk lévő 6,11 százaléknyi részesedésre eső osztalék formájában. Ez az összeg idén várhatóan 7,13 milliárd forintra hízik (a Mol egy részvényre elosztva 142,5 forint osztalékot juttat). Tavaly az OTP második negyedéve 89,5 milliárd forintos konszolidált nettó profittal zárult, a korrekciós tételektől megszűrve az április–júniusi időszak 15 százalékos eredményjavulást hozott az első negyedévhez képest. A pénzügyi szervezetek különadóját idén is már az első negyedévben elszámolta az OTP, ez az időszak 72,6 milliárd forint nyereséget, a korrekciós tételek nélkül 90,4 milliárd forintot eredményezett.

Az OTP csoport a tavalyi évet 318,3 milliárd forint adózott nyereséggel zárta. Valamennyi elemző ennél magasabb összegre számít, a legoptimistább várakozás 373 milliárd forint nettó nyereség. A május–júniusi időszakban több szakértő felfelé módosította az éves eredményvárakozását: a Santander 337 milliárd forint éves OTP-profitot jelez előre, a Goldman Sachs 345,2 milliárd forintot vár, a VTB Capital 363,7 milliárd forintot, a JPMorgan pedig 349,4 milliárd forintot. A Reuters elemzői konszenzusa 344,1 milliárd forintos profit.

Bencsik László vett és eladott

Az OTP Bank menedzsmentjének újabb tagja élt a kedvezményes részvényvásárlási program adta lehetőséggel: Bencsik László vezérigazgató-helyettes 7399 darab OTP-részvényt vásárolt a múlt héten 8486 forintos átlagáron, majd a teljes mennyiséget 12 040 forintos átlagáron értékesítette a tőzsdén, mintegy 89,1 millió forinthoz jutva ezzel.

Ezek is érdekelhetik