Pénz- és tőkepiac

Helyzeti előnyben a fejlődő piacok

A központi bankok hirtelen a lazítás irányába forduló monetáris politikája lendületet adhat a fejlődő piaci részvényeknek.

A központi bankok hirtelen a lazítás irányába forduló monetáris politikája lendületet adhat a fejlődő piaci részvényeknek – érvel Russ Koesterich, a BlackRock amerikai alapkezelő pénzügyi elemzője és portfóliómenedzsere tegnap megjelent írásában. Bár a fejlődő piacokon kitettséget szerezni lassuló globális és kereskedelmi konfliktusok idején rossz időzítésnek tűnhet, az elemzésben szereplő index erős érvet szolgáltat a feltörekvő piaci részvények mellett.

A portfóliómenedzser szerint a fejlett és a fejlődő piacoknak egyaránt kedvez a lazább monetáris környezet, ám a historikus adatok szerint az utóbbiak többet profitálnak az ilyen külső körülmények idején, az összefüggés pedig még egyértelműbb a legutóbbi pénzügyi válságot követő időszakban.

Az elemző ezt a Goldman Sachs Pénzügyi Körülmények Indexével (GSFCI) támasztja alá: a mutató emelkedése monetáris szigorítást, csökkenése pedig a pénzügyi környezet lazulását jelzi.

Fotó: Shutterstock

Az 1990 és 2010 közötti időszakban a piaci kondíciók GSFCI által jelzett havi változása a feltörekvő piaci részvényhozamok elmozdulását mintegy 40 százalékban támasztotta alá, 2010 után viszont már az árfolyammozgás háromnegyedét.

A pénzügyi környezet változása hasonlóan erős összefüggést mutat a fejlett piaci értékpapírok mozgásával is.

Ám mivel a fejlődő piaci részvények béta mutatója hagyományosan magasabb (vagyis a piac átlagánál nagyobb ezen eszközök volatilitása), ebből az következik, hogy a pénzügyi kondíciók lazítása ezeknek a papíroknak ad nagyobb lendületet.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

EKB BlackRock GSFCI fejlődő piac Fed monetáris lazítás
Kapcsolódó cikkek