Pénz- és tőkepiac

Jól futnak a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek

A hitelintézetek csaknem 43 ezer szerződést kötöttek, a teljes folyósítási volumen pedig elérte az 516 milliárd forintot.

Az elmúlt időszakban a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek értékesítése folyamatosan nőtt, május végére a hitelintézetek már csaknem 43 ezer ilyen szerződést kötöttek, a teljes folyósítási volumen pedig elérte az 516 milliárd forintot – írja a Magyar Hírlap szerdán a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

A jegybanki értékelés szerint az ügyfelek egyik legkedveltebb jelzáloghitelévé vált a 2017 nyarán az MNB által kialakított minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL),

minden bizonnyal a közérthető és áttekinthető feltételrendszer, valamint a versenyképes árazás miatt. Ma az újonnan folyósított lakáshitelek mintegy hatvan százaléka fogyasztóbarát, csaknem félszázezren igényeltek ilyen kölcsönt.

Fotó: Shutterstock

Az MFL bevezetése előtt a háztartási lakáshitel-folyósítások 45-50 százalékát a stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is kedvezőtlenebb változó kamatozású jelzáloghitelek adták, melyeknél a kamat és a törlesztőrészlet mértéke – a választott referenciakamat függvényében – akár három, hat vagy tizenkét havonta is változhat, így hitelfelvevők hosszú távon kevésbé tudják kiszámítani törlesztési kötelezettségeiket – írja a Magyar Hírlap.

folyósítás lakáshitel hitelintézetek
Kapcsolódó cikkek