Pénz- és tőkepiac

Megtorpant a nyersanyagpiaci rali

A nyersolaj árfolyama lényegesen visszaesett az OPEC-megállapodást követő csúcsokról.

A nyersanyagpiacokon – néhány kivételtől eltekintve – nem maradt fenn az optimista hangulat az oszakai G20-as találkozót követően, annak ellenére sem, hogy az Egyesült Államok és Kína visszatért a tárgyalóasztalhoz. Az elmúlt időszakban sorra érkező gyenge makrogazdasági adatok miatt a megnövekedett kockázatok hatására újra általánosan nőni kezdett az aggodalom a befektetők körében. Az esetleges gazdasági lassulás elsősorban az olaj és az ipari fémek iránti keresletet vetheti vissza, ez a félelem az árfolyamokban is tükröződött.

A vártnál jobb júniusi foglalkoztatottsági adatok viszont potenciálisan enyhítik az 50 bázispontos kamatcsökkentés esélyét a Fed következő ülésén, amely július 31-én esedékes.

A nyersolaj árfolyama lényegesen visszaesett az OPEC-megállapodást követő csúcsokról. Mint ismert, a megállapodással a kínálatot szerette volna visszafogni a kartell. A gyenge makrogazdasági adatok miatt a befektetők körében újra felerősödtek a félelmek, hogy a kereslet növekedésének visszaesése és az amerikai palaolaj-kitermelés bővülése együtt semlegesíti a megegyezés pozitív hatását a kőolaj árfolyamára.

Az ipari fémek piacán már most érezni lehet a pesszimista hangulatot. A réz árfolyama lényegesen csökkent a gyenge gazdasági adatok miatt, ám az esést mérsékelte a hír, amely szerint Chile egyik legnagyobb rézgyártója – a Codelco – ismételten késleltette a normál üzemre való visszaállást az egyik legnagyobb olvasztójában.

A befektetők a 2,60-2,64 dollár/font támaszzónára összpontosítanak majd leginkább a közeljövőben, a piacon uralkodó negatív hangulat miatt.

Az ellentmondásos piaci hírek hatására az arany 56 dolláros sávban mozgott az 1400 dolláros szint környékén. Az ideges kereskedés következtében egy dupla csúcs és az 1385–1400-as sávban egy látványos támasz alakult ki, amelynek áttörése esetén a piac 30-50 dollárt is eshet. Óvatosnak kell lennünk viszont, mert a jelentős politikai kockázatok miatt az arany rövid időn belül tesztelheti a 1450–1500 dolláros sávot is.

STRATÉGIA OPEC nyersolaj Brent
Kapcsolódó cikkek