Pénz- és tőkepiac

Tovább emelkedhet a Dell kurzusa

Ha a továbbiakban is kitart a tengerentúlon a kedvező részvénypiaci hangulat, a Delltől egy nagyobb emelkedés is várható.

Az amerikai Dell Technologies – 40 milliárd dolláros piaci kapita­lizációval – a világ egyik legnagyobb számítógép- és hardvergyártó vállalata, amely konfliktusoktól sem mentes 2013-as kivezetése után 2018-ban tért vissza a New York-i értéktőzsdére. A kivezetést elsődlegesen a technológiai szektor okostelefonokra való nagy átállása okozta, amire a Dell későn reagált, a elhagyása után azonban a vezérigazgató akvizíciókkal egy szélesebb tevékenységi körű információtechnológiai szolgáltatóvá alakította át a céget. A vállalat termékpalettáját legnagyobb részben személyi számítógépek, laptopok és szerverek alkotják. A legnagyobb amerikai vállalatokat tartalmazó 2018-as Fortune 500 listán a 35. helyet foglalta el a Dell. Bevételei 52 százalékban az Egyesült Államokból származnak, s ennek jelentős része az XPS 13 laptopcsalád értékesítéséből folyik be, amely az egyik legkedveltebb eszköz a piacon.

A tőzsdei bevezetés folyamatán 2018 decemberében gyorsan át tudott esni a Dell, miután visszavásárolta a VMware nevű szoftvergyártó cég pénzügyi teljesítményét lekövető saját részvényeit. Ez az ügylet nagyjából 24 milliárd dollárt tett ki. 2018 decemberében a 46 dolláron nyitott. A cég 15 százalékos bevételnövekedést jelentett, a globális személyiszámítógép-piacon 17 százalékos részesedéssel rendelkezik, és ezzel a harmadik helyen áll legnagyobb hazai riválisa, a HP mögött. A Dellnek 80 százalékos részesedése van a 71 milliárd dollárt érő VMware-ben, ami azért is különös, mert ez a tulajdonrész meghaladja a Dell teljes tőzsdei értékét.

Az augusztus 29-én esedékes következő negyedéves gyorsjelentés előtt a Dell-részvények célára 71 dollár az elemzői konszenzus szerint, ez a jelenlegi 56 dolláros árhoz képest 25 százalék feletti árfolyam-növekedést hozna. Ha a továbbiakban is kitart a tengerentúlon a kedvező részvénypiaci hangulat, a Delltől egy nagyobb emelkedés is várható.

(A cikk elkészítésében közreműködött Láng András egyetemi hallgató.)

dell emelkedés árfolyam
Kapcsolódó cikkek