Pénz- és tőkepiac

Újra felívelő pályára állt a Micron

A vámháború továbbra is folyik, de a Micron szerencséjére a technoló­giai szektor trendjei is rendíthetetlenek.

Volatilis kereskedés jellemezte az idén a Micron árfolyamát, a csip­gyártó a 30 dolláros lokális alj után indult neki az új évnek, majdnem 50 százalékot emelkedett, utána visszatért a 32 dollárhoz. Szeptem­berben már 50 dollár fölött jár a kurzus, pedig a Micron az egyik legnagyobb kínai kitettségű technológiai vállalat, olyan partnerekkel, mint a Huawei. Emellett nem a defenzív természetéről híres, de egyelőre a recessziós félelmek sem befolyásolták a papír értékét. Minek köszönhető, illetve indokolt-e a befektetők optimizmusa?

A tavalyi viharok alaposan megtépázták a árfolyamát, amely mindenkori csúcsáról a felére zuhant vissza. Ebben az általánosan negatív részvénypiaci hangulatnak, az amerikai–kínai kereskedelmi háborúnak, a vállalat szintjén pedig az összeomló NAND- és DRAM-keresletnek egyaránt volt szerepe. A vámháború továbbra is folyik, de a Micron szerencséjére a technoló­giai szektor trendjei is rendíthetetlenek.

Mobiltelefonjaink változatlanul egyre nagyobb teljesítményűek, a felhőtechnológia hasít, a telekom cégek 5G-ért folytatott versenye pedig szintén újra és újra meglóduló keresletet eredményez a memóriacsipek piacán. A kereslet csökkenése sem azt jelezte, hogy a Micron vevőinek ne lett volna szükségük csipekre, hanem inkább a készleteiket használták fel. Ezek azonban nem tartanak örökké, az elmúlt hónapok árfolyam-emelkedése már azt mutatja, hogy ismét növekedő pályán mozog a Micron csipjeinek kereslete. Ez a fajta ciklikusság egyébként természetes velejárója ennek az ágazatnak.

Fotó: Shutterstock

Árazás vonatkozásában az ár-könyv szerinti értékmutatóra (P/BV)­ hívnám fel a figyelmet. Az említett ciklusok alján 1-es értékhez közeli rátával forognak a társaság részvényei, a ciklus csúcsán a háromszoros szorzó jellemző a saját tőkéhez viszonyított árazásban. A P/BV-ráta most 1,58-os értéket mutat, ez az említett tartomány alja. E mutató szerint tehát a Micron 50 dollár fölött sem kifejezetten drága, de a volatilitás várhatóan továbbra is velejárója lesz a részvény árfolyamának.

Micron Technology Micron
Kapcsolódó cikkek