Pénz- és tőkepiac

Még látnak lehetőségeket az amerikai tőkepiacokon a BlackRock szakértői

A BlackRock negyedéves kitekintője afféle proxi az iparág számára, lehet és kell is vele vitatkozni, de a pénzáramlás irányának jó előrejelzője lehet.

A BlackRock vagyonkezelő és elemzőház, amely nem mellesleg a tőzsdén kibocsátott alapoknak, az ETF-eknek 37 százalékát jegyzi, arra hívja fel a figyelmet, hogy a már megszokottnak tekinthető kereskedelmi konfliktusok és geopolitikai villongások között a Szaúd-Arábiát ért támadás még kiszámíthatatlanabbá tette a tőzsdei mozgásokat. A szakértők véleménye szerint a befektetési világ nincs felkészülve sem rövid, sem középtávon arra, ami jön, de szerintük még van idő egy sokkálló portfólió kialakítására.

A negyedéves kitekintő hangsúlyos állítása, hogy a protekcionista politikai nézetek okozta bizonytalanság rontja a vállalati profitabilitást, és lassítja az üzleti fogyasztást. A másik oldalon az elemzés szerint az eltántoríthatatlan amerikai fogyasztó áll, mint a gazdaság alappillére, valamint a lazítás irányába újra elmozduló jegybankok, amelyek az eszközárakat támogatják.

Fotó: Getty Images

A kamatcsökkentések az Egyesült Államokban tovább folytatódhatnak, de a piac talán túlságosan is előreszaladt a várakozásokkal. Az Európai Központ Bank (EKB) szeptemberi lépései kivételnek számítanak, ezek nemcsak meghaladták a vártat, de kombinált formájukban fejtik majd ki hatásukat, ami ezért erőteljesebb lesz, mint az intézkedések egyedi hatása lenne.

A jegybanki politikák azonban önmagukban nem nyújtanak megoldást a kereskedelmi kínálati lánc megszakadására, ami a termelőkapacitás csökkenésén keresztül egy lassuló világgazdaság mellett inflációt gerjeszthet

– ezt a nézetet eddig még nagyobb elemzőház nem képviselte, mostanáig a deflációs félelmek uralták a stratégiai véleményeket.

A kétségek ellenére a BlackRock, bár a kockázat csökkentését javasolja, még mindig az amerikai részvények mellett teszi le a voksát, mivel ezek értékeltsége még elfogadható, és relatíve magasabb minőséget képviselnek. Az elemzőház másik választása a feltörekvő kötvénypiac, ahol a magas kamatjövedelem lehet vonzó.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja el

BlackRock
Kapcsolódó cikkek