Befektetés

Még látnak lehetőségeket az amerikai tőkepiacokon a BlackRock szakértői

A BlackRock negyedéves kitekintője afféle proxi az iparág számára, lehet és kell is vele vitatkozni, de a pénzáramlás irányának jó előrejelzője lehet.

A BlackRock vagyonkezelő és elemzőház, amely nem mellesleg a tőzsdén kibocsátott alapoknak, az ETF-eknek 37 százalékát jegyzi, arra hívja fel a figyelmet, hogy a már megszokottnak tekinthető kereskedelmi konfliktusok és geopolitikai villongások között a Szaúd-Arábiát ért támadás még kiszámíthatatlanabbá tette a tőzsdei mozgásokat. A szakértők véleménye szerint a befektetési világ nincs felkészülve sem rövid, sem középtávon arra, ami jön, de szerintük még van idő egy sokkálló portfólió kialakítására.

A negyedéves kitekintő hangsúlyos állítása, hogy a protekcionista politikai nézetek okozta bizonytalanság rontja a vállalati profitabilitást, és lassítja az üzleti fogyasztást. A másik oldalon az elemzés szerint az eltántoríthatatlan amerikai fogyasztó áll, mint a gazdaság alappillére, valamint a lazítás irányába újra elmozduló jegybankok, amelyek az eszközárakat támogatják.

A kamatcsökkentések az Egyesült Államokban tovább folytatódhatnak, de a piac talán túlságosan is előreszaladt a várakozásokkal. Az Európai Központ Bank (EKB) szeptemberi lépései kivételnek számítanak, ezek nemcsak meghaladták a vártat, de kombinált formájukban fejtik majd ki hatásukat, ami ezért erőteljesebb lesz, mint az intézke dések egyedi hatása lenne. „A jegybanki politikák azonban önmagukban nem nyújtanak megoldást a kereskedelmi kínálati lánc megszakadására, ami a termelőkapacitás csökkenésén keresztül egy lassuló világgazdaság mellett inflációt gerje ég nagyobb elemzőház nem képviselte, mostanáig a deflációs félelmek uralták a stratégiai véleményeket.

A kétségek ellenére a BlackRock, bár a kockázat csökkentését javasolja, még mindig az amerikai részvények mellett teszi le a voksát, mivel ezek értékeltsége még elfogadható, és relatíve magasabb minőséget képviselnek. Az elemzőház másik választása a feltörekvő kötvénypiac, ahol a magas kamatjövedelem lehet vonzó. A meredekebb hozamgörbe még alacsony hozamok mellett is lehetőséget kínál az elemzés szerint, ezért elsősorban az eurózónás államkötvények felé érdemes fordulni, a német papírok kivételével, amelyek hozamszintje már nem alkalmas a sokkok elnyelésére.

A BlackRock már az év közepe óta rontotta a feltörekvő piaci és ázsiai részvényajánlását (Japánt kivéve), amelyet mostanra alulsúlyozásra tart csak érdemesnek. Ezekben a régiókban szerintük a befektetők túlértékelik a kínai monetáris és fiskális stimulus várható hatásait, és az ázsiai térség helyett inkább Brazília vagy Mexikó alulértékelt papírjai közül érdemes szemezgetni.

Nem látnak túl sok lehetőséget a japán piacban sem, ahol a kereskedelmi háború okozta károk kevéssé látszanak, ez azonban véleményük szerint csak átmeneti helyzet. Japánban a várható fogyasztási­adóemelés is negatív hatással lehet az eszközárakra.

Fontos változás az eszközallokációban, hogy az EKB támogatása mellett az európai részvényeket semlegesre minősítette a BlackRock, mivel szerintük a kockázatokat túlértékeli a piac. Attraktívnak látják azokat a vállalati kötvényeket, amelyekre ismét keresletet támaszt a jegybanki eszközvásárlási program.

Bátor kiállást láthatunk az anyagban az amerikai kötvénypiaccal kapcsolatban. A BlackRock elismeri, hogy meglepte a fix kamatozású eszközárakban tapasztalt elnyújtott piaci emelkedés, amely azonban az előforduló részvénypiaci eladási hullámok között ellensúlyt jelentett. Most már azonban a várható idei negyed százalékpontos kamatcsökkentés mellett is alulsúlyozásra javasolják az amerikai államkötvényeket, a nézetet a túlzó várakozásokkal és a lapos hozamgörbe instabilitásával támasztják alá.

Ha hosszabb horizonton figyeljük meg a gazdaságok működését, akkor az amerikai ciklusra érdemes figyelni Mike Pyle, a BlackRock vezető stratégája szerint. A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábban megszokott korai-középső és kései fázisok dinamikája 2008 óta megváltozott az Egyesült Államokban. Ahelyett, hogy a vártnak megfelelően kései fázisba lépnénk, a jegybanki beavatkozás következtében széthúzódik a középső fázis. Ez az amerikai és részben a világgazdasági növekedési ütemet is támogatja.

A stratéga ennek ellenére rövid és hosszú távon is kockázatálló portfóliókat javasol építeni, erre ad lehetőséget a laza monetáris környezet és az elhúzódó prosperitás, amely nagy részben az amerikai szolgáltatási szektornak és a fogyasztói magatartásnak is tulajdonítható.

BlackRock
Ezek is érdekelhetik