Pénz- és tőkepiac

Rekordtávra hajlandóak eladósodni a lakáshitelesek

A lakáshitelek átlagos futamideje 15,8 évre nőtt, szemben az elmúlt évekre jellemző 13,3-15,3 évvel.

Az idén is folytatódott a bővülés a lakáshitelek piacán, amelyen a bankok egyre élesebb versenyben vannak – derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu legfrissebb elemzéséből, amely az első féléves hivatalos lakáspiaci adatokat dolgozta fel.

Futamidő-rekord született

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta: “Idén június végén a lakáshitelek állománya 3488 milliárd forintot tett ki, ez 11 százalékos haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Elsősorban a lakáshitelek összegének emelkedése áll a bővülés hátterében, a lakáshitel-szerződések száma ugyanis csak 1,1 százalékkal 655 ezerre nőtt.”

Fotó: Pixabay

A money.hu szakértője szerint az idén rekord született a lakáshitelek futamidejét tekintve. “A félév végén az átlagos futamidő 15,8 év volt, ez a legmagasabb érték 2001 óta, az elmúlt öt évben 13,3-15,3 év között ez az érték” – fogalmazott Trencsán Erika.

Mennyiért adnak 10 millió forintot?

A money.hu elemzéséből kiderül az is, hogy október közepén a legolcsóbb – végig fix törlesztésű – 20 éves futamidejű 10 millió forintos lakáshitelek havi részlete 65-69 ezer forint volt, a teljes visszafizetendő összeg pedig 15-16 millió forintot tett ki.

A legolcsóbb – szintén végig fix törlesztésű – 10 éves futamidejű 10 millió lakáshiteleknél pedig a havi teher közel 100 ezer forint, összesen pedig 12 millió forintot kell visszaadni a bankoknak. Trencsán Erika kiemelte: “A futamidő kiválasztásánál mérlegelni kell az érintetteknek. Vagyis az igénylőknek a saját mozgásterüknek megfelelően érdemes futamidőt választaniuk. A hosszabb futamidőben alacsonyabb a havi kiadás, de összességében többet kell fizetni a banknak.”

futamidő lakáshitel
Kapcsolódó cikkek