Pénz- és tőkepiac

Szigorodó hitelezésre készülnek a bankok

A bankok szigorításra készülnek, az ok nem más, mint az elszabaduló ingatlanárak.

Az ingatlanárak túlzott emelkedése miatt a bankok már érdemi szigorítást terveznek a projekthitelezési feltételekben – jelezte a Magyar Nemzeti Bank a hétfőn közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésében. A kiadvány fő üzeneteinek egyike az irodapiacra vonatkozóan, hogy az erős kereslet, és az új átadások alacsony volumene mellett csökkenő, már csupán 6,3 százalékos kihasználatlansági rátát, és tovább emelkedő bérleti díjakat látni e szegmensben. A következő 3-4 évben a meglévő állomány akár 25 százalékkal is bővülhet az újabb irodafejlesztési tervek megvalósulása nyomán.Budapesten és az agglomerációban az ipari-logisztikai ingatlanok szabad területének aránya szintén a valaha mért legalacsonyabb szintjén, 2,1 százalékon áll.

A szállodapiacon is jelentősen bővülő kapacitást eredményeznek majd a kivitelezés alatt lévő projektek, a következő két évben Budapesten több mint 5000 új szállodai szoba készül el. A budapesti szállodák foglaltsága kiemelkedő, a régiós fővárosok közül csak a prágai szállodák múlták felül.

A kiskereskedelmi ingatlan szegmensben is új átadásokat terveznek a fejlesztők, elsősorban vidéken, de 2020-ra elkészülhet Budapest egyetlen új plázája is Kelenföldön.

Mindeközben a befektetési piacon hiány mutatkozik a befektetési minőségű, megvásárolható termékekből, az idei első félévben a nyilvános ingatlanalapoknál enyhén csökkenő nettó eszközérték mellett nőtt az ingatlanbefektetések állománya.Az első három negyedévben összességében 16 százalékkal nőtt az alapok ingatlan-befektetéseinek állománya, a budapesti hozamok kedvezőek.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az első félévben kismértékben emelkedett a hitelintézetek kereskedelmiingatlan-hitelállománya, az új folyósítások azonban elmaradtak az előző év azonos időszakában tapasztalt aktivitástól – jelezte az MNB. a hitelállomány több mint 80 százaléka deviza alapú, de aránya érdemben alacsonyabb a 2008-as értéknél. Az ezzel összefüggő rendszerkockázatok kialakulásának megelőzése érdekében az MNB módosította a rendszerkockázati tőkepuffer alkalmazásának feltételeit. A Hitelezési felmérésre adott válaszokból kiderült, hogy egyre több bank tart egy esetleges ingatlanár-buborék kialakulásától, ami kihat a hitelfeltételek szigorítására.

Ezért a korábbi években tapasztalt enyhítések után most a hitelfeltételek szigorítását jelezték a bankok.

A részletes jelentés elérhető az MNB honlapján.

MBN szigorítás kereskedelmiingatlan albérlet MNB Kereskedelmiingatlan- jelentés hitelezés idegenforgalom építkezés Kelenföld ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek