Pénz- és tőkepiac

Dinamikusan emelkedik a Facebook

Eredményességben is jelentős javulás látszik.

Az elmúlt tíz év bikapiacának üdvöskéi a FAANG-részvények, tehát az amerikai piac legnagyobb technológiai papírjai, amelyek az évek során mutatták az irányt a csúcsokat döntögető piacoknak. A narratíva ezekkel a cégekkel kapcsolatban ma is az, hogy teljesítményük egyenesen arányos a szélesebb részvénypiac teljesítményével. 2019 novemberébe érkezve újra mindenkori csúcsaikon találjuk a vezető amerikai indexeket, a minden félelmet elsöprő optimizmus pedig a FAANG-részvényeket is a magasba emelte. Természetesen a bullish szentiment nem alaptalan, a vártnál jobb eredmények érkeznek az amerikai blue chip papírok többségétől.

Az ilyen, dinamikus növekedésben lévő vállalatoknál a növekedési ráta és az arra építő mutatószámok alapján érdemes összehasonlítani a cégeket, a PEG-ráta például kiváló eszköz erre a célra. A FAANG-részvények közül kiemelkedik ezen a téren Facebook az 1,4-es PEG-rátájával. A legutóbbi jelentésében a vállalat jelentős, 29 százalékos bevételnövekedésről számolt be év/év alapon, és a napi aktív felhasználók száma is 9 százalékkal tudott emelkedni ugyanilyen összehasonlításban. Mindkét esetben gyorsuló a növekedés üteme.

Eredményességben is jelentős javulás látszik. Bár az év első felét beárnyékolták a Facebookra kirótt büntetések, amelyek egyszeri tételként jelentősen csökkentették az eredményt. A harmadik negyedéves jelentésben ezek nélkül a tételek nélkül 20 százalékkal tudott nőni az EPS (2,12 dollár), felülmúlva az elemzői konszenzust (1,91 dollár).

A jövedelmezőséggel tehát nincs problémája a vállalatnak, a meggyőző növekedéshez tartozó 1,4-es PEG-ráta pedig a többi FAANG-részvény fölé emeli ezt a papírt jelen pillanatban (csak az Amazon PEG-értéke van 2 alatt a többi FAANG-papír közül). Technikai alapon sem fest rosszul a rövid távon könnyen meghódíthatja a 200 dollár fölötti régiót egy fordított fej-váll alakzatból való kitörést követően, ahonnan már nincs messze a mindenkori csúcsérték sem.

STRATÉGIA Facebook FAANG-részvények
Kapcsolódó cikkek