Pénz- és tőkepiac

Ismét érdekessé válhat a TripAdvisor

Kellemetlen meglepetésként az elemzői várakozásokat 15 százalékkal múlta alul a TripAdvisor.

Kellemetlen meglepetésként az elemzői várakozásokat 15 százalékkal alulmúló harmadik negyedéves eredményszámokat jelentett a TripAdvisor. Emiatt a társaság részvényeinek árfolyama egyetlen nap alatt több mint 20 százalékkal, kétéves mélypontra esett. A cég bevételei romlottak a szállodai szegmensben, és lassulás jellemezte a foglalási élményekre, bérleti díjakra és éttermekre összpontosító új üzletágat is. A társaság – hasonlóan más online utazási irodákhoz – a Google keresőmotorjának változását okolja a rossz eredményért. Az internetes óriás ugyanis új utazási keresőeszközöket épített be, így az online utazási irodáknak évente milliárd dolláros összeget kell fizetniük a Google-nak, hogy ajánlataik jól láthatók legyenek az utazni vágyók számára.

Fotó: Shutterstock

A TripAdvisor a világ legnagyobb online utazási platformjaként havonta 460 millió felhasználónak segít az utazásai megszervezésében. Az oldalon a világszerte 8,6 millió szálláshelyről, étteremről, programról, légitársaságról és hajóútról szóló több mint 830 millió értékelés és vélemény között böngészhetnek az érdeklődők.

Az iparág a Google változtatása miatt igyekszik megjelenni más marketingcsatornákon keresztül is, például a közösségi médiában és televíziós hirdetésekben. A TripAdvisor emellett számos intézkedést is bejelentett az eredményesség növelése érdekében: például racionalizálja a költségeit, a nagyobb jövedelmezőséget kínáló területekre koncentrál, illetve közös vállalkozást hoz létre a Trip.commal, a korábban Ctrip néven ismert kínai online utazási irodával.

Meglepetésként a TripAdvisor vezetősége egy részvényenként 3,50 dolláros speciális osztalékot is bejelentett, amely körülbelül 11 százalékos hozam a jelenlegi árfolyamra vetítve. A negyedéves eredmény közzétételét követően a nagyobb elemzőházak egymás után frissítették az árfolyamra vonatkozó várakozásaikat, amelyek jelenleg 28–51 dollár között szóródnak. A célárak átlaga 37,18 dollár, ami körülbelül 20 százalékos felértékelődést jelentene a jelenlegi árfolyamhoz képest.

STRATÉGIA tripadvisor árfolyam gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek