Pénz- és tőkepiac

Jön a limit nélküli kereskedés a BÉT-en

Decembertől megszűnik a napi ajánlattételi limit a Budapesti Értéktőzsde azonnali piacán, de több más fontos változással is jár a Xetra T7 rendszerre való átállás. A lépés magasabb volatilitást hozhat a pesti tőzsdére, a spekulatív kispapíroknál pedig kikophatnak egyes kereskedési minták.

December 2-ától a Xetra T7 kereskedési szoftvert használja a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az azonnali piacon, a platform frissítése számos jelentős változást hoz a pesti parketten. A legnagyobb horderejű ezek közül egyértelműen a napi ajánlattételi limit eltörlése, amit eddig az előző napi záróárhoz képest – kategóriától függően – 15 vagy 20 százalékban határozott meg a BÉT, vagyis ennél nagyobb mértékben nem tudott zuhanni vagy emelkedni egy árfolyama a kereskedési napon belül. Decembertől viszont ennél magasabb napi mozgások szemtanúi is lehetünk.

Fotó: Kallus György / VG

„Nagyobb volatilitást hozhat az eddig védőmechanizmusként szolgáló napi limit eltörlése a magyar tőkepiacra, mivel innentől kezdve nem lesz olyan fix limit, amely egy nagyobb kötést megállíthatna” – mondta lapunknak Kiss Domokos, a Random Capital elemzője. Szerinte az új rendszer főleg a spekulatív papíroknál hozhat jelentős változásokat a hazai kereskedésben. Ezeknél a jellemzően kispapíroknál kikophatnak azok a megszokott kereskedési minták, hogy ha például napi limittel emelkedik a részvény, akkor azt venni kell, mert másnap valószínűleg tovább emelkedik a papír.

Emlékezhetünk, november közepén a Nutex részvényárfolyama négy egymást követő kereskedési napon is 20 százalékos limittel emelkedett az egyébként üres társaság háza tájáról érkező, spekulációkat kiváltó bejelentésre, múlt hét pénteken pedig a Kulcs-Soft és a Forrás raliját is a november végéig még érvényben lévő felső korlát állította meg.

 

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

napi ajánlattételi limit Xetra T7 BÉT kereskedési szoftver Random Capital
Kapcsolódó cikkek