Pénz- és tőkepiac

Svédország lehet az első európai készpénzmentes nemzet

Míg Európa nem tudja elengedni a készpénzt, addig Dél-Koreában már csak a kifizetések 14 százaléka történik fizikai fizetőeszközzel.

A legtöbb európai országban továbbra is ragaszkodnak a készpénzes fizetéshez, míg az ázsiai nemzetek egyre inkább a készpénz nélküli fizetést felé tendálnak – derül ki a World Cash Report 2018 című tanulmányból. A jelentés azt vizsgálja, hogy a világ egyes (vizsgált) országaiban mennyire ragaszkodnak az emberek a készpénzhez, és kik azok akik szeretnek élni az egyre fejlődő digitális világ előnyeivel.

Bár a legtöbb tanulmány úgynevezett naplóvizsgálat (amely során az emberek naplózzák a mindennapi életüket, kiadásaikat), a számadatok összehasonlítása mindenképpen érdekesnek bizonyul ahhoz, hogy általános képet kapjunk arról, mely országok hajlamosabbak a készpénz használatára.

A készpénz megnyugtató tulajdonságai

Nem meglepő, hogy még a mai napig is rengetegen ragaszkodnak a készpénzhez, hiszen kényelmes, nem igényel semmilyen technikai felszerelést, vagy elektronikus rendszert, s a fizikai tranzakciók lebonyolításához nem kell bankszámla, sőt egyes kifizetések után nem vonnak le semmilyen plusz költséget. Arról nem is beszélve, hogy

a készpénzt mindenki tudja használni, nem kell hozzá semmilyen háttértudás.

További előnye, hogy a tranzakciókhoz nem szükséges harmadik fél, s egy esetleges „hibás kifizetést” azonnal, díjmentesen vissza lehet fordítani. Azoknak, akik félnek az online, digitális vagy technikai dolgoktól, ez mind-mind megnyugtató tényező. Nem véletlen, hogy az idősebb korosztály nagyon nehezen vált készpénzről bankkártyára.

Fotó: AFP

A készpénz beszerzéséhez használatos első számú forrás mindenképpen az ATM automata. Nézzük, hogy állunk globálisan az ATM-eket illetően:

  • A globális átlag 56,8 ATM volt 100 000 főre vetítve.
  • A szolgáltatók rendelkezésre bocsátott ATM-einek száma folyamatosan nőtt, globálisan átlagosan 11,2 százalékkal évente.
  • Afrikában található a legkevesebb ATM automata.
  • Ázsia továbbra is elmarad a világ átlagától, de növekvő tendenciát mutat, évente átlagosan 16,3 százalékkal több automatát helyeznek el.
  • A többi kontinensen található ATM-ek száma nagyrészt stabil növekedést mutat.
  • Magyarországon nem túl rózsás a helyzet az ATM-használatot illetően, ugyanis a vizsgált európai országokkal szemben gyakorlatilag hazánk az egyedüli, ahol magas költségekkel jár egy kártyás tranzakció. Ez persze nem fix, minden bank más tarifával számol. Az Egyesült Királyságban a tranzakciók 97 százaléka ingyenes, Írországban 0,12 eurót kell fizetni pénzkivétel esetén, Norvégiában pedig szintén banktól függ, hogy mennyit kell fizetni az ATM használatakor. Mindezekkel szemben Ausztria, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország és Portugália biztosítja állampolgárainak, hogy ingyen juthassanak hozzá saját pénzükhöz.

    A legtöbb készpénzt használó nemzetek

    Ország

    Kontinens

    Készpénzes fizetések %

    Málta

    Európa

    92

    Görögország

    Európa

    88

    Ciprus

    Európa

    88

    Spanyolország

    Európa

    87

    Olaszország

    Európa

    86

    A legkevesebb készpénzt használó nemzetek

    Ország

    Kontinens

    Készpénzes fizetések %

    Dél-Korea

    Ázsia

    14

    Svédország

    Európa

    20

    Egyesült Államok

    Észak-Amerika

    32

    Ausztrália

    Óceánia

    37

    Egyesült Királyság

    Európa

    42

    A tanulmányból az is kiderül, hogy

  • a bankfiókok száma valamennyi kontinensen rohamosan csökken,
  • továbbra is Dél-Amerikában és Európában van a legtöbb bankfiók,
  • Afrika és Ázsia jóval az átlag alatt van ebből a szempontból.
  • Egyre többen juthatnak bankkártyához

    A World Cash Report 2018 azt is megmutatja, hogy az egy főre eső bankkártyák átlagos száma a világon 2,0, azonban a bakkártyák elérhetősége világszerte az összes kontinensen növekszik. A legerősebb növekedés Ázsiában figyelhető meg, őket Észak-Amerika követi. Ez a két kontinens, valamint Óceánia, egyaránt a globális átlag felet van. Európa a 2,0-s átlag alatt található, és úgy tűnik nem nagyon sikerül emelni ezt a számot.

    Fotó: AFP

    Annak ellenére, hogy Afrika igyekszik növelni a bankkártya elérhetőséget és használati lehetőséget, még mindig nagyon alacsony számokat mutatnak.

    De mi a helyzet a POS terminálokkal?

  • A POS terminálok 100 ezer főre jutó átlagos száma a világon 1,235.
  • Minden kontinensen egyértelműen pozitív volt a terminálok elérhetőségének növekedése.
  • Európában, Dél-Amerikában, de különösen Észak Amerikában és Óceániban a globális átlag felett vannak az országok.
  • Míg Ázsia folyamatosan növeli POS-számát, addig Afrika az utóbbi években megtorpanni látszik.
  • A növekedést nagyban befolyásolja az elektronikus fizetési infrastruktúra, és az azok módszerek, amelyekkel a bankok reagálnak erre az egyre gyarapodó kártyahasználatra.

    Még a készpénz az úr

    A World Money Report 2018 jelentés szerint a vizsgált 24 ország közül 17-ben a kifizetések több mint 50 százalékát készpénzzel bonyolítják. Minden jel arra utal, hogy

    Svédország lesz Európa első készpénzmentes országa (Cashless Society),

    ugyanis egy átlagos svéd állampolgár évente 319 kártyás tranzakciót bonyolít, míg egy átlagos európai uniós polgár ezzel szemben csak 116-szor veszi elő a kártyáját, ha kifizetne valamit.

    A magyarok egyre jobban szeretik az elektronikus fizetést

    Magyarországon 2012 és 2016 között az elektronikus kifizetések száma megduplázódott, csakúgy, mint a kártyás tranzakciók száma, amelyek ma már az összes elektronikus fizetési mennyiség majdnem felét teszik ki. Az elektronikus és kártyás tranzakciók egy főre eső száma azonban még nem felel meg a globális átlagnak, de úgy tűnik, hogy az elektronikus fizetési piac fejlődik Magyarországon. Ezzel arányosan növekedett az érintéses kifizetések száma is, mivel hazánkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a legmodernebb terminálokkal lássák el a kártyás elfogadó helyeket. Hogy ezek a technikai lépések mennyiben lesznek hatással a készpénz-használatra, az még a jövő zenéje.

    atm készpénz POS terminál elektronikus fizetés bankkártya
    Kapcsolódó cikkek