Pénz- és tőkepiac

Csúcsra érnek a személyi hitelek

Az új kihelyezésekben és az állományban is történelmi rekordot hozhat 2019 a személyi kölcsönöknél, annak ellenére, hogy az év végi időszak már nem számít kiemelkedő jelentőségűnek.

Az eddigi legjobb év lehet 2019 a személyi kölcsönöknél Magyarországon, még úgy is, hogy az év második felében láthatóan lassul az új kihelyezések növekedési üteme – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint az év első kilenc hónapjában összesen 431 milliárd forintnyi személyihitel-szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek, ami amellett, hogy 25,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, történelmi csúcs is.

Fotó: VG / Kallus György

Több mint valószínű emellett, hogy a teljes éves szerződéskötési rekordot is sikerül az idén megdönteni: 2018 egészében ugyanis valamivel több, mint 450 milliárd forintnyi új személyikölcsön-szerződés született, aminek a túlszárnyalásához az utolsó negyedévben már csak valamivel több, mint 20 milliárdnyi új állományra lenne szükség.

A folyamatosan – igaz, csökkenő ütemben – növekvő kihelyezések nyomán látványosan bővül a lakosságnál lévő személyi hitelek állománya is. Az MNB adatai szerint szep­tember végén ez meghaladta a 852 milliárd forintot, ami több mint 30 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezzel a személyi kölcsönök állománybővülése jóval meghaladta a teljes lakossági hitelpiacét, és a részesedésük a harmadik negyedév végére 12,5 százalékra ugrott a portfólióban az egy évvel korábbi 10,8-ről.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

személyi hitelek hitel FINANSZÍROZÁS
Kapcsolódó cikkek