Pénz- és tőkepiac

Lemaradók voltak a fejlődő piacok

A fejlődő részvénypiacok az idei évben 10 százalékponttal teljesítettek alul a fejlett részvénypiacokhoz képest.

A fejlődő részvénypiacok az idei évben 10 százalékponttal teljesítettek alul a fejlett részvénypiacokhoz képest, és ötéves visszatekintésben 20 százalékponttal maradtak le a fejlett piaci teljesítményektől. A két régió együtt mozgásában 2018 elejétől tapasztalható erősebb divergencia. Tavaly év elején, az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi konfliktus kiéleződésével megnőtt annak az esélye, hogy a vámtarifa-emelések tovább fékezik az egyébként magától is lassuló kínai növekedés ütemét.

Az MSCI fejlődő piaci index kapitalizációjának több mint 30 százalékát kínai piac gyenge teljesítménye húzta le a régiós indexet. Dolláralapon a kínai Shanghai Composite tőzsdeindex 2014 végétől osztalékhozammal együtt csaknem 6,50 százalékos csökkenésben van, míg az amerikai S&P 500 index, szintén osztalékokkal számolva, több mint 70 százalékos teljesítményt ért el öt év alatt.

A fejlett piacoktól való lemaradásban – összefüggésben a felerősödő globális kockázatokkal és a romló világgazdasági kilátásokkal – a dollár erősödése is szerepet játszott, öt év alatt a kínai jüan 10 százalékkal értékelődött le a dollárral szemben.

2019 végéhez közeledve az amerikai–kínai kereskedelmi megállapodás első fázisának megkötésével enyhültek a tőkepiaci aggodalmak, és a világgazdasági kilátások szempontjából is biztató, hogy a korábban bejelentett, kínai termékekkel szembeni vámemeléseket nem léptették hatályba. Várhatóan a konjunktúrakilátásokban is jelentkezhet a kereskedelmi helyzet normalizálódása.

A 2018-as korrekciót követő idei év első felére jellemző sávkereskedés után fordulatra, akár kitörésre utaló jelek mutatkozhatnak a feltörekvő részvénypiaci index trendjében. Amennyiben ez a makrogazdasági mutatók javulásából is megerősítést nyer, úgy

a fejlődő piaci és ezen belül a kínai részvények számára is kedvezőbben alakulhat a 2020-as év.

A kereskedelmi háborúval kapcsolatos kockázatok azonban bármikor újra felerősödhetnek, mivel jövőre elnökválasztást tartanak az USA-ban.

fejlődő részvénypiacok STRATÉGIA kereskedelmi háború
Kapcsolódó cikkek