Pénz- és tőkepiac

Búcsút int a tőzsdének a Springer konszern

Részvényeinek a frankfurti börzéről való kivezetését kezdeményezi az Axel Springer médiakonszern.

Részvényeinek a frankfurti börzéről való kivezetését kezdeményezi az Axel Springer médiakonszern. A hét végi bejelentés szerint a kivonulás előtt még lehetőséget biztosítanak a kisrészvényeseiknek, hogy papíronként 63 euróért eladják részesedésüket a sajtóvállalat egyik fő tulajdonosának, az amerikai Kohlberg Kravis Roberts (KKR) magántőkealapnak, amely az Axel Springerrel kötött megállapodásban vállalta az ajánlattételt.

Fotó: Gregor Fischer/dpa/AFP

A 35 éves tőzsdei pályafutásának befejezésére készülő berlini sajtókonszern tavaly lépett stratégiai együttműködésre a KKR tőkealappal a digitális üzletági fejlesztések felgyorsítására. A több mint 16 ezer embernek munkát német vállalat, amely a többi között a Bild és a Die Welt című lapok kiadója, már viszonylag régóta jelen van az online hirdetések piacán is. Magyarországon a Blikk, a Kiskegyed, a Glamour, a Hölgyvilág és számos tévéújság tartozik a portfóliójába.

A KKR egyébként tavaly tett már egy 63 eurós ajánlatot a Springer konszern részvényeire, aminek eredményeként 44,9 százalékra nőtt a befolyása a cégben, a közkézhányad pedig 3,6 százalékra apadt. A cég összesen 107,9 millió darab részvényének a 45,4 százaléka felett az alapító Axel Springer özvegye, Friede Springer és Mathias Döpfner, az igazgatóság elnöke rendelkezik.

A közlemény szerint ők nem kívánják részesedésüket csökkenteni. Szintén megtartják összesen 6 százalékos részvénypakettjüket Axel Springer unokái, Ariane Melanie Springer és Axel Sven Springer, noha ők tavaly érdekeltségük egy részét értékesítették a KKR-nek.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

tőzsde Axel Springer MÉDIA
Kapcsolódó cikkek