Pénz- és tőkepiac

Elkapkodták az új államkötvényt

Új állampapír debütált tegnap az Államadósság Kezelő Központ aukcióján, a 2041-ben lejáró, húszéves futamidejű kötvényekre a vártnál nagyobb volt a kereslet.

Több mint kétszeres kereslet mutatkozott az elsődleges forgalmazók részéről az első alkalommal értékesített, húszéves futamidejű államkötvényekre az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tegnapi aukcióján.

Az ÁKK 15 milliárd forintos mennyiséget hirdetett meg, de 31,79 milliárd forint értékben érkezett ajánlat az évi 3 százalékos fix kamatozású, 2041/A nevű állampapírokra.

A nagy érdeklődés láttán a kibocsátó a tervezettnél végül 2 milliárd forinttal többet, 17 milliárd forintnyit adott el az új kötvényekből. Az aukción 3,01 százalékos átlaghozam alakult ki.

Erősként értékelhető a tegnapi állampapír-aukció, az újonnan debütáló, 2041-ben lejáró kötvényekre a piaci várakozásnál is kicsivel magasabb volt a kereslet

– mondta a Világgazdaságnak Borbély Miklós, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatója.

Fotó: VG – Földi Attila

Hozzátette, hogy az átlaghozam alakulása is kedvező. Egyelőre kérdés, mennyire marad tartós az érdeklődés a leghosszabb magyar állampapír iránt, milyen mértékben köszönhető a magas kereslet annak, hogy első alkalommal lehetett vásárolni az új eszközből.

Ugyanakkor a globális piacokra jellemző alacsony, nemritkán negatív hozamszintek még sokáig vonzóvá tehetik az új magyar államkötvényt, hiszen azzal évente 3 százalék körüli hozam realizálható.

Borbély szerint a húszéves futamidejű papír szerepe a teljes államadósság-finanszírozásban egyelőre marginális lehet, csakúgy, mint az eddigi leghosszabb lejáratú, 2038/A kötvényé.

Az ÁKK lépése inkább abból a szempontból lényeges, hogy a magyar hozamgörbe innentől kezdve már húszéves időszakot mutat, a 2041/A pedig referenciaszerepet is betölt

– magyarázta Borbély Miklós.

A Diófa szakértője szerint a HMAX indexbe bekerülő, húszéves futamidejű állampapírokra várhatóan (összhangban az ÁKK terveivel) valóban megnő a kereslet az indexkövető intézményi befektetők – nyugdíjpénztárak, biztosítók – részéről.

Ismert, hogy az ÁKK 2020. január 1-jével bevezetett egy új, hosszú államkötvényindexet HMAX néven, amely a három évnél hosszabb futamidejű állampapírokat tartalmazza, így február elejétől a húszévest is.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság pénteki számában

ÁKK államkötvény HMAX
Kapcsolódó cikkek