Pénz- és tőkepiac

A kínai jegybank lejjebb vitte a referencia kamatlábakat

A jüan dollárhoz viszonyított árfolyama több mint kéthavi mélypontra gyengült a kamatdöntés után.

A várakozásokkal összhangban csökkentette a referencia kamatlábakat a kínai jegybank csütörtökön, hogy a vállalati költségek olcsóbb finanszírozásával támogassa a gazdaságot, amelyre nagy csapást mért az új koronavírus által okozott, gyorsan terjedő járvány.

Az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) 10 bázisponttal, 4,05 százalékra, az ötévesekét pedig 5 bázisponttal, 4,80 százalékra vitte le a jegybank.

A kínai központi bank még hétfőn 10 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát is, az eddigi 3,25 százalékról 3,15 százalékra vitte le az egyéves futamidejű, középtávú likviditási hitelek (MLF) kamatát.

A koronavírus-betegség viharos terjedése miatt zavarok keletkeztek a globális ellátási láncokban, széleskörű fennakadások keletkeztek a vállalatok és gyárak tevékenységében Kínában, ami arra kényszerítette a hatóságokat, hogy egy sor intézkedést hozzon a járvány negatív gazdasági következményeinek ellensúlyozására.

Fotó: The Yomiuri Shimbun

A befektetők arra számítanak, hogy az illetékes hatóságok további fiskális és monetáris lépéseket tesznek rövid távon a kisebb vállalkozások támogatására.

A Standard Chartered Bank brit multinacionális banki és pénzügyi szolgáltató vállalat azt várja, hogy a monetáris lazítás következő lépéseként

a jegybank 100 bázisponttal csökkenti a bankok kötelező tartalékráját, valamint újabb 10 bázisponttal irányadó kamatát.

A referencia kamatlábak csökkentésének és a járvány lassuló terjedéséről tanúskodó adatoknak is köszönhetően csütörtökön egyhavi csúcson zártak a kínai tőzsdeindexek. A sanghaji fő mutatója,

a Shanghai Composite 1,8 százalékkal, 3030,15 pontra, január 22. óta a legmagasabb szintre kúszott fel zárásban.

Fotó: AFP

A sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 2,43 százalékkal, 11 509,9 pontra emelkedett. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 2,30 százalékos pluszban, 4144,66 ponton zárt.

A jüan dollárhoz viszonyított árfolyama több mint kéthavi mélypontra gyengült a kamatdöntés után.

A Kínán belüli (onshore) piacon a csütörtöki nyitásban 7,0100 jüanon cserélt gazdát a dollár, napi mélypontját a 7,0289 jüan/dollár jegyzésben érte el a kínai fizetőeszköz, ami tavaly december 12. óta a leggyengébb szint volt.

A Citi bank elemzői arra számítanak, hogy a dollár/jüan kereszt a következő három hónap folyamán a 7,05-ös szint felé mozdul el.

koronavírus Shanghai Composite Index tőzsde Kína Shenzhen Component
Kapcsolódó cikkek