Pénz- és tőkepiac

Szinte lehetetlen külföldön TBSZ-t nyitni

Nem volt elvi akadálya eddig annak, hogy a hazai magánbefektetők a sokszor alacsonyabb költségeket kínáló külföldi befektetési szolgáltatóknál vezetett számláikat TBSZ-ként kezeljék. A múlt hónaptól kezdve viszont sokkal nehezebb, ha nem lehetetlen ez a mutatvány.

Eddig nem járt különösebb utánajárással a magyar magánszemélyeknek, ha a külföldön tartott hosszú távú megtakarításaikat a tartós befektetési szerződések (TBSZ) szabályai szerint adómentesen szerették volna fialtatni,

a múlt hónaptól viszont szigorodtak a feltételek, sokkal nehezebb (ha nem lehetetlen) dolguk lesz a magyar ügyfeleknek.

Változott ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfél-megkeresésekre kiküldött álláspontja a külföldi befektetési szolgáltatóknál nyitott TBSZ-ekkel kapcsolatban. A módosítás egyértelműen a szigorítás irányába mutat, így a jelek szerint a jövőben aligha lesz mód arra, hogy valaki a külföldi szolgáltatónál lévő számláját TBSZ-ként használhassa, és ötéves tartás esetén mentesüljön a kamatadó-fizetési kötelezettség alól. Kerestük a és a Pénzügyminisztérium (PM) sajtóosztályát is kérdéseinkkel, de lapzártáig nem kaptunk választ.

A NAV azok után módosított korábbi szakvéleményén, hogy konzultált a PM szakértőivel.

Eddig egyszerű volt a befektetők dolga, nem volt akadálya, hogy a hazai szolgáltatóknál gyakran olcsóbb, vagy bizonyos instrumentumok megvételét kedvezőbb kereskedési költségek mellett biztosító szolgáltatóknál nyitott számlák TBSZ-ként működjenek, erre 2017 óta volt lehetőség. A számlanyitás előtt javasolt volt bejelenteni ezt a NAV-nak, amire az adóhatóság rendszerint azt a választ küldte, hogy nincs akadálya a külföldi befektetési szolgáltatónál TBSZ-t nyitni.

De hozzátették, hogy – mivel a NAV részéről a külföldi társaság nem kötelezhető adatszolgáltatásra – a tartós befektetésből származó jövedelmekre vonatkozó szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha az ügyfél a szerződése megkötését (az első befizetést követő 30 napon belül) bejelenti az adóhatóságnak.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

NAV PM TBSZ
Kapcsolódó cikkek