Pénz- és tőkepiac

Az osztalékpapírokból érdemes válogatni

A nagy fokú bizonytalanság miatt egyelőre nem érdemes rövid távú portfólióban gondolkodni, kifizetődő lehet ugyanakkor az árzuhanás miatt megugró osztalékhozamok alapján szemezgetni.

Nehéz időszakot élnek át az értékpapírbörzék és ezáltal a befektetők is, mert bár a koronavírus kifulladni látszik Kínában, viszont fertőzési csúcsokat ér el Európában és az Egyesült Államokban. Ilyen hangulatban rendkívül nehéz rövid távú befektetési lehetőségekről beszélni, ezért inkább próbáljunk meg hosszú távban gondolkodni.

A jelenlegi helyzetben még korai lenne arról beszélni, hogy a részvénypiacok megnyugszanak, és meg lehet kezdeni a nagyobb portfóliók építését, hiszen a gazdasági hatásokat, a recesszióközeli helyzetet, illetve az államadósságok további növekedését még nem igazán sikerült számszerűsíteni. Ez akár az egész 2020-as évre rányomhatja a bélyegét, de a nyár végéig mindenképpen elhúzódhat. Sőt egyelőre azt sem lehet elvetni, hogy a tízéves bikapiacot egy medvepiac váltja majd fel.

Az jól látható, hogy mind a jegybankok, mind az illetékes kormányok rendkívüli gyorsasággal próbálnak reagálni az eseményekre, és sokszor megelőző lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy a gazdasági megtorpanás minél kisebb legyen. Ez pedig jelentheti azt, hogy egy optimista forgatókönyv bekövetkeztével, a koronavírus egy-két hónapon belüli lecsengésével a piacok is megnyugodhatnak.

Ebben a bizonytalan környezetben inkább olyan lehetőségeket érdemes keresni, amelyek nemcsak a tőzsdék lendületének visszaszerzésekor, hanem egyéb módon is kifizetődők lehetnek. Erre nyújthat jó megoldást az osztalékfizető részvények egy-egy csoportja. Természetesen a kiválasztás itt sem egyszerű feladat, de érdekes megfigyelni, hogy az árfolyamok elmúlt hetekben történt nagymértékű esése miatt a részvények árára számolt osztalékhozamok látványosan emelkedtek. Vagyis a hosszabb távú befektetéseket szem előtt tartva sok esetben akár az éves 10 százalékot elérő vagy meghaladó osztalékhozamok is elérhetők egy-egy esetében.

Az Oppenheimer & Co. befektetési bank nyilvánosságra hozott egy listát, amelyben a magas osztalékhozamot nyújtó és a piacok megnyugvása esetén akár árfolyam-emelkedéssel is kecsegtető cégeket gyűjtötte össze.

Ilyen például a Solar Capital Ltd. A befektetésekkel foglalkozó cég 2019 negyedik negyedévében 17,1 millió dolláros bevételt ért el, és a teljes 2019-es évre vonatkozóan részvényenként 1,71 dollár nyereséget mutatott ki. Ezen eredmények alapján a menedzsment 41 centes negyedéves kifizetéséről döntött, ez megfelel az előző két évben fizetett mértéknek. A részvény árfolyama a szerdai piaczáráskor 16,86 dollár volt, ennek alapján az osztalék éves mértéke 9,8 százalékos. Az első negyedéves kifizetés fordulónapja március 19-e. Emellett a részvény átlagos célára az elemzők körében 22 dolláron van még most is.

A CenturyLink, az elsősorban felhőszolgáltatásokkal foglalkozó technológiai cég 2019 végén felülmúlta az elemzői várakozásokat, és az 5,57 milliárd dolláros bevételével pozitív meglepetést okozott. Habár az egy részvényre jutó nyereség csak 33 cent volt tavaly, a vállalat mégis tartotta az előző öt negyedévben stabillá vált, 25 centes negyedéves osztalékkifizetést. Ez a részvény szerdai záróárát figyelembe véve (10,33 dollár), éves szintre vetítve 9,7 százalékos osztalékhozam.

Az Apollo Global Management l. l. c. rendkívül diverzifikált befektetési portfólióval rendelkezik, amelyben megtalálhatók hitel-, infrastruktúra-, ingatlan- és magántőke-instrumentumok is, ezért is szeretik a befektetők, és gondolják válságállóbbnak a versenytársainál. Az utolsó negyedév alapján 89 centes egy részvényre jutó eredményt ért el, amelyet teljes egészében kifizet a tulajdonosoknak, vagyis egy évre vetítve 3,56 dollár lehet az osztalék, ez 10,5 százalékos hozam a szerdai 33,92 dolláros záróérték alapján.

Az ilyen súlyos zuhanásokkal tarkított napokon a befektetők gyakran emlegetik a hulló kés kifejezést. Ez azt jelenti, hogy az ilyen meredeken eső piacokon nem szabad részvényeket vásárolni, azaz a lehulló kés után kapni, mert az ember könnyen megsérülhet. Ugyanakkor ezekben az esetekben fontos mérlegelni, hogy a befektető milyen időtávban gondolkodik, és adott esetben a tőkéjének mekkora részét mozgatná meg, hogy lehetőséget keressen. Az Oppenheimer által is megnevezett osztalékhozamra alapozó döntések egyértelműen hosszú távon lehetnek kifizetődők, és semmiképpen sem abba a kategóriába tartoznak, ahová a befektetőnek a teljes szabad egyenlegét érdemes vagy szabad allokálnia. Ezekben az időszakokban az óvatosság és a türelem sokszor a legkifizetődőbb tulajdonság.

osztalékpapírok
Ezek is érdekelhetik