Pénz- és tőkepiac

Banki moratórium: jönnek a részletszabályok

A főszabály az, hogy a moratórium automatikus lesz a március 18. előtt folyósított hitelekre.

Az ilyen helyzet rendkívüli intézkedéseket igényel, a gazdaság mélyrepülése egyértelmű, a cél, hogy a vállalatok és a háztartások ezt az időszakot – amelynek még csak az elején vagyunk – kezelni tudják – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter azt követően, hogy az év végéig terjedő részleteiről egyeztetett Becsei Andrással, a Bankszövetség elnökével.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a magyar bankrendszer stabil, szilárd, az elmúlt évben rekordnyereségek születtek, köszönhetően a gazdaság fejlődésének, ami magával húzta a bankrendszer erősödését is.

A moratórium kapcsán több kérdés is felmerült, ezek részleteit a megjelenő kormányrendelet és az ágazat számára kiadott állásfoglalások fogják tisztázni

– jelezte Varga Mihály, aki szerint folyamatos, akár napi egyeztetések lesznek a bankrendszer és a kormányzat között a felmerülő kérdésekről.

Becsei András, a Bankszövetség elnöke a kormánydöntést gyors és hatékony intézkedésként jellemezte, majd hozzátette, a részszabályokat még értelmezik.

A fentiek okán, egyelőre nem érdemes a banki ügyfélszolgálatokat felkeresni

– hangsúlyozta a banki vezető.

A főszabály az, hogy a moratórium automatikus lesz a március 18. előtt folyósított hitelekre, a későbbiekben is csak azoknak kell majd jelezni a pénzintézetek felé, akik mégis vállalják majd a törlesztést, de Becsei András ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a pénzintézetek megteremtik a lehetőségét, hogy ezt a jelzést az ügyfelek elektronikus úton tegyék meg, nem kell majd emiatt a bankfiókokba menni.

A Világgazdaság kérdésére a pénzügyminiszter elmondta,

a moratórium az összes lízingtermékre vonatkozik, így a lakáslízingre is.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Azt még vizsgálják, hogy a hitelkártya-tartozásokra is kiterjesztik-e a moratóriumot. A vállalati rövid távú hitelek esetében a szabályozással azt akarták elérni, hogy a következő hetekben lejáró vállalati folyószámla hitelkeretek automatikusan meghosszabbodjanak június 30-ig.

A moratórium utáni helyzetben a bankok automatikusan meghosszabbítják majd a futamidőket.

A kormány egyéb intézkedései kapcsán a pénzügyminiszter kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a taxis személyszállítás esetében azért kellett azonnal lépni, mert az idegenforgalommal, illetve az emberek otthonmaradásával, a szórakozóhelyek bezárásával ez az üzletág is ellehetetlenült.

Azzal kapcsolatban, hogy az albérletekkel kapcsolatban készül-e valamilyen szabályozásra a kormány – vélhetően a kulcsszakmákban elrendelt felmondási tilalommal hasonlatos intézkedésekhez hasonló lépésekre gondolhatott a kérdező a magán bérbeadás kapcsán –

Varga Mihály azt felelte, ilyen intézkedés eddig nem vetődött fel. Ugyanakkor szerinte a jelenlegi helyzet az elmúlt hónapokban alaposan megugró albérleti díjak gyors csökkenéséhez vezethet, ráadásul az lakások kihasználatlansága miatt sok új bérleti lehetőség adódhat.

moratórium pénzügyminiszter Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek