Pénz- és tőkepiac

Erős első negyedévet könyvelhetett el a Duna House

A cégcsoport szerint az ingatlanpiac visszaesése már március végén elkezdődött, amelyet a hitelpiac várhatóan egy-két hónap késéssel fog lekövetni.

Az év első negyedévében már látszódtak a COVID-19 járvány első ingatlanpiaci hatásai, a Duna House Csoport Lengyelországban ennek ellenére kétszámjegyű növekedést tudott elérni a cégcsoport mindhárom közvetítő szegmensében. A csoport hitelezési tevékenysége 82 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest. A járvány a második negyedévtől fogja érinteni a vállalat pénzügyi teljesítményét.

Magyarországon a lakóingatlanpiac a tavalyi szinteken kezdte az évet, majd a COVID-19 járvány kapcsán hozott kijárási korlátozások hatására drasztikusan visszaesett március utolsó két hetében, a hónap utolsó hetében 67 százalékos zuhanást produkálva év/év alapon. Ennek eredményeképpen

a Duna House franchise ingatlanközvetítői hálózata összesen 1,9 milliárd forintos jutalékvolument elérve 15 százalékkal csökkent 2019. első negyedévéhez képest. A saját irodák volumene 38 százalékkal esett.

Mindeközben a hitelezés kiemelkedően teljesített, 63 százalékkal bővült a közvetített hitelek folyósított szerződéses összege.

Fotó: Kallus György / VG

Lengyelországban erős organikus növekedési fázisban érte a csoportot a COVID-19, így bár a megszorítások pár nappal hamarabb kezdődtek, mint Magyarországon, a vállalat mégis jelentősen növekedni tudott, franchise hálózatának jutalékbevétele 36 százalékkal emelkedett az év első negyedévében év/év alapon. A saját irodák 22 százalékkal bővülve megközelítették a magyarországi volumeneket. Hitelezésben az Alex T. Great felvásárlása és töretlen organikus növekedés következtében 92 százalékkal bővült a közvetített hitelek folyósított szerződéses összege, ezzel

közel két és félszeresét teljesítették a lengyel leányvállalatok a magyarországi volumeneknek.

A kimagasló első negyedévi üzleti teljesítmény ellenére a Duna House számára várhatóan kihívásokkal teli időszak lesz a 2020. üzleti év. Az visszaesése már elkezdődött március végén, amelyet a hitelpiac várhatóan 1-2 hónap késéssel fog lekövetni.

ingatlan Duna House Csoport
Kapcsolódó cikkek