Pénz- és tőkepiac

Nem fogadott el ajánlatot a jegybank a hétfői devizaswap-tenderen

A lépéssel 93,5 milliárd forinttal, 1929 milliárd forintra mérséklődik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által biztosított bankrendszeri többletlikviditás.

Nem fogadott el ajánlatot a jegybank a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen, ezzel 93,5 milliárd forinttal, 1929 milliárd forintra mérséklődik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által biztosított bankrendszeri többletlikviditás – közölte az MNB hétfőn a honlapján.

Az egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidőn egyaránt 66 millió euró (23,35 milliárd forint) volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok három hónapon 83 millió euró (29,37 milliárd forint), hat hónapon 245 millió euró (86,68 milliárd forint), tizenkét hónapon 318 millió euró (112,51 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat, egy hónapra nem érkezett ajánlat.

A három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 2, 4, illetve 7 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás április 29-én 1929 milliárd forint. Ebből a három hónapos eredeti futamidejű állomány 155,8 milliárd forint, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 518,9 milliárd forint, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány 1254,1 milliárd forint – írták.

Az MNB március 16-án jelentette be, hogy a jegybank likviditáserősítő intézkedésekről döntött, a hétfői egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű FX-swap tenderek mellett napi rendszereséggel 1 hetes futamidejű forintlikviditást nyújtó FX-swap tenderekkel áll a bankok rendelkezésére. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke április 8-án azt mondta, a hétfői devizaswap tenderek likviditáskezelő szerepe jelentősen csökken, a jegybank a lejáró állományok megújítására törekszik.

bankrendszeri többletlikviditás MNB devizaswap jegybank
Kapcsolódó cikkek