Pénz- és tőkepiac

Robotokra támaszkodhat a válságkezelés

A Siemens és az Aucma pedig már februárban kifejlesztett egy robotot, mely egy óra alatt akár 36 ezer négyzetméternyi területet tud fertőtleníteni.

Egyre többet lehet olvasni arról, hogy az egyes országokban hogyan terveznek lazítani a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt bevezetett korlátozásokon.

A lazítások kockázatot hordoznak magukban:

amíg nem áll rendelkezésre a koronavírus elleni vakcina, addig nagy a fertőzés második hullámának veszélye. A gazdasági élet újraindítása éppen ezért fokozott körültekintést és óvatosságot igényel, s ebben már most is nagy segítséget nyújtanak a robotok, amelyekre várhatóan markánsan növekedni fog az igény.

A koronavírus-járvány alatti élet és a megszokott életvitelhez való visszatérés velejárója a prevenció, így a munkahelyeken történő testhőmérséklet-mérés és a fertőtlenítés is. Az ezzel foglalkozók potenciális kockázatnak vannak kitéve, éppen ezért kézenfekvő a robotok használata. Ebben élen járnak a távol-keleti országok.

A Gosuncn kínai technológiai vállalat által fejlesztett önvezető járőr robot ötméteres sugarú körben egyszerre tíz ember testhőmérsékletét tudja ellenőrizni. Az 5G-s technológia segítségével távolról is irányítható, és mesterséges intelligencia, adatelemzés, valamint felhőszolgáltatás támogatásával adatokat tud továbbítani a testhőmérsékletről vagy éppen a maszkhasználat hiányáról.

A Siemens és az Aucma pedig már februárban közösen kifejlesztett egy intelligens robotot, mely egy óra alatt akár 36 ezer négyzetméternyi területet tud fertőtleníteni, egyben adatokat szolgáltatni az elvégzett feladatról.

Ezek a robotok kezdetben kórházakban működtek, mára jelentős érdeklődés mutatkozik az iskolák, gyártóüzemek és más nyilvános helyek (bevásárlóközpontok, repülőterek) részéről is, használatuk pedig már rövid távon is csökkentheti a nyomást az egészségügyi rendszereken.

A robotika piacának árbevétele 2017-ben 22,5 milliárd dollár volt, a 2021-es várakozás ennek a duplájához közelített még a vírus megjelenése előtt. A hosszabb időtávon befektetést keresők a legegyszerűbben a ROBO ETF-en keresztül érhetik el a robotikában tevékenykedő vállalatok részvényeit, amelyek a járvány hatására még inkább a fókuszba kerülhetnek.

5G Robo ETF Intelligens robot
Kapcsolódó cikkek