Pénz- és tőkepiac

Felfelé korrigálhat a cukor kurzusa

Az elmúlt hónapok olajpiaci sokkja a cukor árára is hatással volt.

Az elmúlt hónapok olajpiaci sokkja a cukor árára is hatással volt, márciusban és áprilisban nagymértékben esett az alapanyag árfolyama. Az üzemanyagként is használatos bioetanolt ugyanis úgynevezett energianövényekből állítják elő, mint például a cukornád és a cukorrépa.

Rövid távon több tényező is segítheti az árfolyam emelkedését:

az olajárfolyamban bekövetkező pozitív korrekció mellett az indiai cukorgyártás visszaesése és a bio­etanol-gyártói kapacitás tervezett bővítése is támogathatja az árfolyamot.

Emellett paradox módon a koronavírus-járvány is, mivel Bra­zíliában exportellátási zavarok adódtak, miután a kivitel nagy részét lebonyolító Santos kikötőjében rengetegen betegedtek meg. A legfrissebb indiai exportadatok szerint Indonéziában, Iránban és Kínában az elmúlt néhány hónapban bővült a kereslet az indiai cukor iránt. Ennek elsődleges oka az volt, hogy Thaiföldön aszály sújtotta a termelőket, emiatt a helyi cukor ára versenyképtelenné vált a világpiacon.

Hosszabb távon nem szabad megfeledkezni a kockázatokról sem, itt két tényezőt lehet kiemelni:

  • Brazíliában folyamatosan emelkedik a cukorgyártás volumene, és
  • a járvány miatt jelentős keresletcsökkenés volt tapasztalható mind a bioetanol, mind a cukor iránt.
  • Amennyiben a későbbiekben újabb hulláma érkezik a koronavírus-járványnak, erre ismét számítani lehet.

    Kisbefektetőként legegyszerűbben úgynevezett ETF-fel, azaz tőzsdére bevezetett befektetési alappal tudunk a cukor árfolyammozgására spekulálni, ilyen termék az OD7R azonosító jelű ETF. A mozgás technikailag is ígéretes, fordított fej és vállak alakzat rajzolódott ki a grafikonon. Ha sikerülne tartósan 5,3 euró fölé emelkednie az árfolyamnak, széles mozgástér nyílhat felfelé. Ez esetben 5,66 eurónál adódna a következő fontos ellenállási szint, de kitörés esetén az alakzat célárfolyama ennél magasabbra, 5,9 euróra mutatna, ez a jelenlegi árfolyamszinthez képest 8-10 százalékos emelkedési potenciál.

    STRATÉGIA cukor
    Kapcsolódó cikkek