Pénz- és tőkepiac

Növekedési fókuszra váltott a Raiffeisen

A magyar gazdaság és bankrendszer kedvezőbben jöhet ki a válságból, mint a vezető országok – mondta a Világgazdaságnak a Raiffeisen Bank vezérigazgatója.

Bár a negyedév végén a konzervatív tartalékolás miatt még veszteséget könyvelt el, az első négy hónap után már nyereséges a Raiffeisen Bank. Zolnai György vezérigazgató szerint újraindulás esetén két héten belül visszaállnak a rendes munkaidőre a pénzintézetnél, ahol a dolgozók egy részét csökkentett munkaidőben alkalmazzák ezekben a napokban. A Raiffeisent 3 éve irányító bankvezető szerint komoly siker, hogy sikerült olyan szervezetet átalakítani, amelynek előzőleg volt nyolc nehéz éve, és a tervezést a költségtakarékosság szabta meg.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Zolnai szerint idő kell arra, hogy kockázatiról növekedési fókuszra álljanak át, amely fenntarthatóan nyereségessé teszi a bankot úgy, hogy közben erősítik piaci pozíciójukat. E téren a lakossági hitelezés újraindítása komoly erény: tavaly decemberben a piaci súlyuk feletti, 10 százalékot meghaladó részesedést értek el a jelzálog-kihelyezésben, valamint a babaváró és a személyi hitelek terén is erős a pozíciójuk.

Zolnai György szerint a magyar gazdaság és bankrendszer kedvezőbben jöhet ki a válságból, mint a vezető országok piacai.

A magyarországi gazdaságvédelmi intézkedések az egyik legátfogóbb módon juttatták a vállalatokat forráshoz, a világon párját ritkító csomag állt össze az MNB és a kormány jóvoltából – mondja, hozzátéve vállalati területen nem is számít visszaesésre: a hitelkihelyezés kevesebb lesz, ám az állományban óvatos növekedést vár. A lakossági hitelkihelyezés két negyedéven át visszafogottabb lesz – bár a március és az április is a vártnál kedvezőbben zárult a banknál -, reméli, hogy szeptemberben és októberben már újra a korábbi szintekhez közelíthetnek a jelzáloghiteleknél.

A 9 hónapos moratórium végére a Raiffeisen azt tervezi, hogy viszonylag korán, ősszel felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy gondolkozzanak előre, és bár remélik, hogy október–novemberre rendeződik a most esetleg pénzügyi gondokkal küzdő ügyfelek anyagi helyzete, könnyített fizetési programokat készítenek elő.

A teljes interjú a Világgazdaság keddi számában olvasható

koronavírus újraindítás Raiffei­sen Zolnai György bankrendszer
Kapcsolódó cikkek