Pénz- és tőkepiac

Sorra dőltek a rekordok a Richternél

Minden várakozást felülmúló, 29 milliárd forintos nettó eredményt ért el a gyógyszergyártó az első negyedévben. Ez is és a 141,4 milliárd forintos árbevétel is csúcs.

Rekordbevételt ért el a január-márciusi időszakban a Richter Gedeon: a 141,4 milliárd forgalom 16,3 százalékkal haladta meg 2019-es év első 3 hónapjának a forgalmát.

Ilyen magas árbevételre csak a legoptimistább elemzők számítottak.

A gyógyszergyártás szegmens forgalma 19,5 százalékkal 116,6 milliárd forintra nőtt. A magyar bevétel csak enyhén emelkedett, az EU többi országában viszont 31,5 százalékkal javult az értékesítés és megközelítette a 40 milliárd forintot.

Fotó: VG

A gyógyszergyártás szegmens bevételének felét ezúttal is a specializált termékek hozták: a Vraylar royalty 95,5 százalékkal 14,9 milliárd forintra emelkedett és 20 százalékkal többet, 41,5 milliárd forintot hoztak a konyhára a nőgyógyászati készítmények, elsősorban az orális fogamzásgátlók értékesítése javult. Az ebbe a termékkörbe tartozó, márciusban felfüggesztett Esmya-ról viszont nem zárható ki, hogy nem termel további bevételt idén.

Oroszországban a Richter forgalma 65 millió eurón stagnált.

A Groprinosin nevű vírusellenes készítmény egyes országokban (például Ukrajnában) a triplájára emelkedett.

A kiemelt mutatószámok közül a bruttó fedezet 57,8 százalékra nőtt és jelentős az előrelépés az üzemi eredményhányadban (17,8 százalék). A negyedév végén a Richter 147,4 milliárd forint szabad pénzeszközzel rendelkezett.

A költségoldalon a marketing kiadásokat minimálisan, csak másfél százalékkal emelte a Richter, kutatás+fejlesztésre viszont 29 százalékkal jutott több.

Az üzemi eredmény (EBIT) 46 százalékkal 25,2 milliárd forintra nőtt, a pénzügyi eredmény 5,7 milliárdot tett ki. Végeredményben pedig a legoptimistább várakozásokat is felülmúló rekordszintű, 29 milliárd forint lett a negyedéves nettó eredmény, ami harmadával haladta meg a 2019-es év első negyedévben realizáltat.

 

Richter
Kapcsolódó cikkek