Pénz- és tőkepiac

Igent mondott a gazdasági bizottság az MNB új alelnökére

Az MNB ügyvezető igazgatójaként dolgozó alelnökjelölt a bizottsági meghallgatáson értékelte a magyar gazdaság helyzetét.

Támogatta az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Virág Barnabás kinevezését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöki posztjára keddi budapesti ülésén.

Az MNB ügyvezető igazgatójaként dolgozó alelnökjelölt a bizottsági meghallgatáson a magyar gazdaság helyzetét értékelve kifejtette, úgy sikerült 2013 óta erős növekedési ütemet elérni, hogy a makrogazdasági egyensúlyokat is sikerült megtartani.

A koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés áprilisban volt a legjelentősebb, májusban már fokozatos javulás indult el;

a jegybank adatai szerint júniusban lehet arra számítani, hogy normalizálódik a gazdaság működése és a harmadik negyedévtől megindulhat az erőteljesebb kilábalás

– mondta.

Fotó: VG

Virág Barnabás az elmúlt évtized egyik legfontosabb gazdaságpolitikai eredményének nevezte a költségvetési és a monetáris politika közötti összhang megteremtését, mint fogalmazott, erre az összhangra lesz szükség a járvány következményeinek kezelésében.

Az első eredmények azt mutatják, hogy a hazai gazdaságpolitika gyorsan és hatékonyan tudott döntéseket hozni – hangsúlyozta, példaként említve a hiteltörlesztési moratóriumot.

gazdasági bizottság Országgyűlés Virág Barnabás MNB
Kapcsolódó cikkek