Pénz- és tőkepiac

Átalakítják a sanghaji tőzsde vezető indexét

A tőzsde vezetésének közlése szerint az átalakítás célja, hogy az index torzításait kezeljék.

A sanghaji közel harmincéves történetében először szerdán átalakították a vezető indexet, ám bírálói szerint a változtatások nem elég messzemenőek ahhoz, hogy teljes mértékben kiküszöböljék a torzításokat.

A Shanghai Composite Index (SSEC) kosarába bekerült 25 olyan vállalat, amelyet a New York-i Nasdaq mintájára Sanghajban éppen egy évvel ezelőtt elindított új tőzsdei platformon, a Star Marketen jegyeznek. Ugyanakkor eltávolítottak a mutatóból 91, magas kockázatúnak ítélt társaságot, így jelenleg 1493 vállalat alkotja az irányadó tőzsdemutatóként kezelt Shanghai Composite Indexet.

A tőzsde vezetésének közlése szerint az átalakítás célja, hogy az index torzításait kezeljék.

Kína éves hazai összterméke 2009 és 2019 közötti időszakban csaknem megtriplázódott, viszont a sanghaji tőzsde vezető indexe – elméletileg a gazdaság teljesítményének egyik fokmérője – 7 százalékot veszített értékéből. Ez idő alatt a sencseni tőzsde irányadó indexe 43 százalékkal, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 15 százalékkal nőtt.

Elemzők arra figyelmeztettek, hogy a SSEC továbbra is torz képet tükröz. Ennek legfőbb oka az, hogy az indexet továbbra is az összes piaci értékére alapozva számolják ki, nem pedig a forgalomképes részvényekére.

Így az indexet torzítják az olyan állami tulajdonú nagyvállalatok,

mint például a China Construction Bank vagy a Sinopec forgalomképtelen részvényei.

Ráadásul az index átformálása nem kezeli a kínai piacok olyan mélyebb problémáit, mint az életképtelen vállalatok kiebrudalása vagy új részvénykibocsátások által előidézett tőzsdei lufik kialakulásának megelőzése.

Fotó: The Yomiuri Shimbun

Az intézményei befektetők számára amúgy nincs jelentősége a Shanghai Composite Index átalakításának ugyanis két kínai alapkezelő kivételével mindenki az olyan nagy globális szolgáltatók által képzett mutatókat követi, mint a Morgan Stanley Capital International (MSCI) és az FTSE Russell.

Szerdán emelkedéssel zártak a kínai tőzsdeindexek, immár a negyedik egymást követő napon.

A Shanghai Composite (SSEC) 0,37 százalékkal, 3333,16 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,89 százalékkal, 13 657,03 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,50 százalékkal, 4714,45 pontra kúszott fel. A fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index 1,19 százalékkal, 2769,03 pontra emelkedett.

tőzsde Shanghai
Kapcsolódó cikkek