Pénz- és tőkepiac

Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek

A csalódást keltő munkanélküliségi adatok hatására mínuszban indult a New York-i börzék.

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek csütörtökön a csalódást keltő munkanélküliségi adatok hatására.

  • A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,18 százalékos,
  • az S&P 500-as mutató 0,13 százalékos,
  • a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,16 százalékos mínuszban indította a kereskedést.
  • Március vége óta először emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jelezve, hogy romlik a munkaerőpiaci helyzet az új koronavírussal fertőzöttek számának megugrása és a nyomott kereslet következtében.

    Az új koronavírus elleni védőoltás kifejlesztéséről szóló kedvező hírek, a masszív gazdaságösztönző intézkedések és a javuló gazdasági adatok együttes hatásának köszönhetően az ötszáz legnagyobb vállalat árfolyamának alakulását tükröző index már ledolgozta a tavasszal, a járvány kirobbanása után elszenvedett veszteségeket, és az év elejéhez képest 1,4 százalékos pluszban, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig nagyjából 19 százalékot emelkedett. A Dow Jones ipari átlag értéke viszont még mindig 5 százalékkal kisebb, mint az év elején.

    A gyorsjelentésüket közlő nagyvállalatok közül a Tesla több mint 2 százalékos pluszban forgott a nyitást követő percekben, miután már a negyedik egymást követő negyedévet zárta a nyereséggel, amivel elhárult az akadály az elől, hogy bekerüljön az S&P 500-as mutatót alkotó vállalatok kosarába.

    A Twitter árfolyama több mint 4,5 százalékkal emelkedett: bár értékesítési árbevétele csökkent a második negyedévben, a napi felhasználók száma a vártnál nagyobb mértékben nőtt.

    Fotó: Bryan R. Smith / AFP

    A Microsoft 1 százalék körüli mínuszban áll, a befektetőket elkedvetlenítette, hogy az Azure felhőszolgáltatásból, egy nyílt és rugalmas, nagyvállalati szintű felhőalapú számítási platformból származó bevételek növekedése nem érte el az 50 százalékot, ami eddig soha nem fordult elő.

    A nagy nyugat-európai tőzsdéken nyereséges a kereskedés. Csütörtök délután fél négykor

  • a londoni FTSE-100 index 0,42 százalékos,
  • a frankfurti DAX-30 index 0,10 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 0,05 százalékos,
  • az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 0,14 százalékos pluszban állt.
  • A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1558 dollárt adtak, 0,09 százalékkal erősödött az amerikai fizetőeszköz. A jenhez képest stagnál a dollár, 107,15 jenen forgott.

    A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

  • A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,79 százalékos mínuszban, 43,94 dolláron,
  • a WTI pedig 0,84 százalékos veszteségben, 41,55 dolláron forgott fél négykor.
  • Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,04 százalékkal, 1870,84 dollárra csökkent, míg az augusztusi szállítású aranyé 0,24 százalékkal, 1869,65 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

    Szerdán emelkedéssel zártak a New York-i tőzsdeindexek: a Dow Jones ipari átlag 0,62 százalékkal, 27 005,84 pontra, az S&P 500-as index 0,57 százalékkal, 3276,02 pontra, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,24 százalékkal, 10 706,13 pontra kúszott fel.

    USA tőzsde New York
    Kapcsolódó cikkek