Pénz- és tőkepiac

Felértékelődés előtt a Dell papírjai?

A befektetők izgatottan várják a fejleményeket.

A befektetők izgatottan várják a Dell Technologies Inc. jövőjével kapcsolatos fejleményeket, miután idén június 23-án az amerikai számítástechnikai vállalat bejelentette, hogy a felhőszolgáltatásokat nyújtó VMware nevű leányvállalatának leválasztásán gondolkozik. A hírre a Dell árfolyama 12 százalékos növekedéssel hét hónapos csúcsra ugrott. A leválasztási eljárás során – amelyet spinoffnak neveznek – az anyavállalat csökkenti a részesedését a leányvállalatban, vagy akár teljes mértékben meg is válik tőle. A spinoff kétféleképpen mehet végbe:

  • a leányvállalat új részvényeket bocsát ki, ezzel az anyavállalat részesedése csökken benne,
  • vagy pedig az anyavállalat eladja a teljes tulajdonrészét, és megválik a leányvállalattól.
  • A leválasztási folyamatra egyebek között azért kerülhet sor, mert

    a leányvállalat túlnőtte az anyacéget, és külön-külön mindkét cég jobban teljesít.

    A Dellnek nagyjából 81 százalékos többségi tulajdona van a VMware technológiai cégben, amelynek piaci kapitalizációja majdnem kétszer akkora – 62,6 milliárd dollár–, mint a Dellé, amely egy 38 milliárd dollár piaci értékű cég. A leválasztás híre megosztja az elemzőket:

  • egyesek szerint a kiválás ekkora méretbeli különbségek mellett indokolt, és így a Dell elérheti a 70 dolláros árfolyamot, a VMware pedig a 200 dollárt is.
  • Mások szerint viszont a Dell és a VMware együtt is jól teljesítenek, és nincs szükség a szétválásra.
  • Ha a leválasztás csak részlegesen következik be, tehát új részvények kibocsátásával csökken a Dell tulajdonrésze, a cégnek megmarad az irányítása a VMware felett. Továbbá a Dell nagyjából 50 milliárd dollárnyi készpénzhez jutna, mellyel az ígérete szerint átstrukturálná a tőkeszerkezetét, és jelentős mértékben csökkentené az adósságait, amelyek tavaly 48 milliárd dollárt tettek ki. Ha pedig a Dell a sikeres leválasztásból befolyó összeget idegen tőkéjének csökkentésére szánja, az jelentősen javítja a cég kamatfedezeti rátáját, növelve a vállalat értékét.

    számítástechnika dell felhőszolgáltatás VMware
    Kapcsolódó cikkek