Pénz- és tőkepiac

Megjelent az első Covid-biztosítás

A biztosító megtéríti annak az ügyfelének a költségét, akinek a kiutazása után kiderül, hogy az adott ország „fokozott biztonsági kockázatot” jelent.

Felvették a lépést az élettel, egészen pontosan a járványhelyzettel a biztosítók, s némi útkeresés után megjelent az első olyan kínálati csomag, amellyel még ebben a bizonytalan, járványos időszakban is viszonylag nyugodtan útra lehet kelni, még külföldre is – olvasható a CLB biztosítási alkusz közleményébe.

Piacra dobták ugyanis az első olyan csomagot, amely a járványügyi vészhelyzet miatti azonnali hazautazásra szóló garanciákat is tartalmazza csakúgy, mint – egyebek között – a karantén intézkedések miatti többletköltség megtérítésének lehetőségét is.

Németh Péter, a cég online értékesítési és kommunikációs igazgatója úgy véli,

ez olyan áttörés ebben az időszakban a szakmában, amely jelentősen meglódítja a piacot, s mostantól akár naponta jöhetnek újabb és újabb „Covid-biztosítási” ajánlatok.

Az éppen most megjelent, első fecskének számító ajánlat már kitér a járványügyi vészhelyzet miatt beálló, azonnali hazautazással kapcsolatos költségekre. A külföldre készülő vagy éppen onnan hazatért ügyfeleket biztosítással kapcsolatban mostanában ez a téma foglalkoztatta leginkább – jegyezte meg Németh.

Fotó: MW

Az ajánlat szerint 400 ezer forintig megtéríti a biztosító annak az ügyfelének a költségét, akinek a kiutazása után derül ki, hogy az adott ország vagy régió a COVID-19 járvány miatt kerül fel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett, „fokozott biztonsági kockázatot” jelentő országok listájára, és a helyi hatóságok a külföldi állampolgárokat az ország elhagyására utasítják. A biztosító a szervezést, költségvállalást ezekben a helyzetekben nem tudja garantálni – magyarázza a CLB szakértője.

Az első ajánlatcsomag kitér a karantén-intézkedések miatti többletköltség megtérítésére is, amennyiben a kint tartózkodás alatt az adott helyen az erre jogosított hatóság zárlatot vagy területi lezárást vezet be. Ez esetben az emiatt felmerülő – igazolt – többletköltségeket a biztosító megtéríti, legfeljebb 300 ezer forintig, a szervezést, költségvállalást azonban ezekben a helyzetekben nem tudja garantálni.

Az új csomagban van már „utazásképtelenségre” vonatkozó fedezet is. Ez azt jelenti – magyarázza Németh – hogy „amennyiben a biztosított COVID-19 fertőzésből adódó megbetegedése vagy hatósági karanténba kerülése a szerződéskötés után, de az elutazás előtt következik be, akkor a biztosító megtéríti az út lemondásával, máshonnan meg nem térülő indokolt és igazolt szállás, valamint utazási költséget”, legfeljebb 300 ezer forintig.

koronavírus CLB biztosítás
Kapcsolódó cikkek