Pénz- és tőkepiac

Rövid életű lehet a Clorox szárnyalása

A Clorox növekedési üteme is visszatérhet a vírus előtti szintekre.

Az elmúlt három hónap rengeteg vállalatot állított jókora kihívások elé, nagy méretű, komoly múlttal rendelkező, nyilvánosan kereskedett cégek is nehézségekkel küszködtek a járványügyi intézkedések miatt.

Voltak azonban iparágak, amelyeket nemcsak hogy nem érintett rosszul a járványhelyzet, de profitálni is tudtak belőle. Az egyik ilyen a fertőtlenítőszerek gyártásával foglalkozó Clorox. Amíg a részvénypiacok zuhantak, a vállalat részvényeinek árfolyama új mindenkori csúcsra lőtt ki.

Július első harmadának végével az árfolyam már 45 százalékot meghaladva emelkedett az év eleje óta, míg az S&P 500 index mintegy 2 százalékos mínuszban van eddig 2020-ban.

Fotó: Shutterstock

Ezzel a ralival a gyártó árazása némileg elrugaszkodott a földtől, és

egyáltalán nem biztos, hogy tartósan indokolt az a prémium,

amelyet a mutatószámok alapján pillanatnyilag elkérnek egy részvényért.

Az S&P 500 index papírjainak 22,8-es átlagos P/E-rátájához képest 33-as P/E-n forognak a Clorox részvényei, P/S-alapon pedig az S&P 500 vállalatainak 1,5-es átlagával szemben 4,4-es értéken vannak az értékpapírok. Ez az árazás erős jövőbeni növekedési potenciált feltételez, ami véleményem szerint kevéssé valószínű, ha a világ 2021-re túllendül a járványon.

Az első vakcina a kö­zel­múlt hírei szerint az év végére elkészülhet. Ezt követően a koronavírus halálozási rátája nulla közelébe csökkenhet, a betegség jelentette veszély jelentős részének megszűnésével pedig a fertőtlenítőszerekért sem fognak már megőrülni az emberek.

A Clorox növekedésének katalizátora idén egyértelműen a járvány volt, a helyzet normalizálódásával pedig a vállalat növekedési üteme is visszatérhet a vírus előtti szintekre. Ebben a kontextusban pedig a mostani árazás erősen túlzó.

A vállalat következő jelentése augusztus 3-án érkezik.

Nincs kizárva egy újabb pozitív meglepetés, egy–három hónapos távlatban tehát még érdemes lehet az árfolyam emelkedésére spekulálni. Azt azonban nem tartom valószínűnek, hogy hosszú távon kitartson a pozitív momentum.

járvány STRATÉGIA vakcina Clorox
Kapcsolódó cikkek