Pénz- és tőkepiac

Szabadultak a kötvényektől a háztartások, nagyot zuhant az összvagyon

Közel 160 milliárd forinttal csökkent a háztartások értékpapírokban tartott összvagyona, míg az állampapírvagyon 1,3 százalékkal esett.

Júliusban megtört a háztartások előző hónapokban mutatott intenzív megtakarítási lendülete, a júniusi 190 milliárd forintos tőkebeáramlással szemben ezúttal 65 milliárd forintot váltottak vissza különböző eszközökben tartott befektetéseikből. Az intenzív tőkekivonás mellett a nyár derekán a hozamok sem segítették a lakossági befektetőket, a számlák egyenlegét további bő 93 milliárd forinttal apasztották az árfolyamesések.

A két tényező együttes hatásaként 1,2 százalékkal, közel 160 milliárd forinttal 12 740 milliárd forintra csökkent a háztartások értékpapírokban tartott összvagyona

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktuális statisztikájából.

A korábbi hónapokban slágerterméknek számító állampapíroktól ezúttal százmilliárd forintos tételben szabadult a lakosság, a rövid kötvényekből 65 milliárdnyit, az éven túli lejáratú papírokból pedig 40 milliárd forintnyit váltottak vissza. Szerény kereslet csupán a deviza alapú államkötvények iránt mutatkozott, amikből három milliárd forintért jegyeztek a háztartások.

A háztartásoknál lévő állampapírvagyon ezzel 1,3 százalékkal 8400 milliárd forintra esett.

Csökkentették nem kormányzati kibocsátású kötvényállományukat is, ezekből összesen ötmilliárd forintot törtek fel júliusban.

Ezúttal csak a befektetési jegyekben, valamint részvényekben növelték kitettségüket a kisbefektetők, az alapkezelőknél 25, tőzsdei termékekben pedig 14,5 milliárd forintot helyeztek el. A két eszközkategória kitartó népszerűsége ellenére sem fialt jól a nyár közepén.

A lakosság befektetési alapokban lévő vagyona 55 milliárd forint árfolyamveszteséget szenvedett el, de a parkettjén sem forgatták nagyobb szerencsével pénzüket a kisbefektetők, akik egy hónap leforgása alatt 27 milliárd forintot buktak a részvényárfolyamok hullámzásán.

A kedvezőtlenül alakuló hozamok révén a kisbefektetők befektetési alapokban tartott vagyona közel egy, a részvénypiaci megtakarításaik értéke pedig csaknem két százalékkal apadt.

Fotó: AFP

Az MNB által nyilvántartott teljes hazai értékpapír-állomány a háztartásokénál mérsékeltebb ütemben, 0,4 százalékkal erodálódott júliusban. A devizamozgásokon elkönyvelt bő ötszázmilliárd forintos és az árfolyamesésből származó 136 milliárd forintos veszteséget még a dinamikus, 446 milliárd forintos tőkebeáramlás sem tudta ellensúlyozni, a hónap végére ezzel 50 258 milliárd forintra csökkent a rezidens kibocsátású értékpapír-állomány. A hitelviszonyt megtestesítő eszközök 93 milliárd forintos plusszal zárták az időszakot, a befektetési jegyek és különösen a tőzsdei részvények gyenge teljesítménye azonban közel 300 milliárd forinttal mérsékelte a befektetések értékét.

A forinterősödés és a hozamkörnyezet a befektetési alapoknak sem kedvezett júliusban, a jegybank ugyancsak hétfőn közölt statisztikái szerint a portfóliómenedzsereknél fialtatott állomány 0,4 százalékkal 7321 milliárd forintra apadt. A befektetők hiába kötöttek le újabb 66 milliárd forintnyi friss tőkét az alapokban, a teljes eszközérték így is 28 milliárd forinttal csökkent, mivel a devizaárfolyamok mozgása és a befektetési jegyek hozamai 57, illetve 37 milliárd forinttal mérsékelték a befektetések értékét. Egyedül a kötvény- és az ingatlanalapok vagyona nőtt, míg a legnagyobb veszteséget – 16 milliárd forintot – a részvényalapok könyvelhették el.

részvény befektetési alapok kötvény MNB Értékpapír lakossági megtakarítások
Kapcsolódó cikkek