Pénz- és tőkepiac

A Nokia blokkolja a Lenovo értékesítéseit

A finn vállalat szerint a Lenovo összesen 20 szabadalmat sértett meg.

A Nokia végrehajtási eljárást indított ma Münchenben a Lenovo ellen, melynek során kérte, hogy az általa kidolgozott – videókódoló technológiát védő – szabadalom megsértése miatt a bíróság tiltsa meg a kínai számítógép-gyártó termékeinek németországi értékesítését.

A kérelem a müncheni bíróság szeptember 30-án meghozott ítéletén alapul, amely megállapította, hogy

a világ legnagyobb PC-gyártója szabadalmi jogsértést követett el, és megtiltotta a szabadalom megsértésével gyártott termékek értékesítését.

A Nokia azzal indokolta a végrehajtási kérelem beadását, hogy a Lenovo nem hajlandó tárgyalni, holott a problémát csak úgy lehet feloldani, ha a kínai cég elismeri felelősségét, és méltányos összegű szabadalmi díjat fizet neki. A Lenovo szerint azonban a Nokia a méltányos ár 50-szeresét követeli.

Fotó: Wang qiming / AFP

A finn vállalat szerte a világon perek sokaságát indította összesen 20 szabadalom megsértése miatt a hongkongi tőzsdén jegyzett Lenovo ellen.

Németországban jelenleg hat bírósági eljárás van folyamatban, de az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában is beadták már a kereseteket.

A Nokia korábban hasonló eljárást indított az Apple ellen is, amely végül 2 milliárd dollárt fizetett neki a licencekért.

Nokia
Kapcsolódó cikkek