Pénz- és tőkepiac

Kétéves csúcson az amerikai búza ára

A kukorica és a szójabab piaca ugyanakkor stabil.

A búza ára 1,87 százalékkal emelkedett a chicagói árupiacon, ezzel kétéves csúcsra kúszott fel a kurzus – írja az agrárfórum.hu. Az áremelkedés mögött a termelők azon aggodalma áll, amelyek szerint a száraz talajok a világ legfontosabb termőterületein kisebb termésmennyiséget okoznak majd. A kukorica és a szójabab piaca ugyanakkor stabil – előbbi ára csak 0,1 százalékkal, míg utóbbié pedig 0,2 százalékkal drágult.

Az amerikai dollár gyengülése, amely viszonylag olcsóbbá teszi a búzát a globális piacon, hozzájárult a búza erősödéséhez. A búzapiac azonban főként az időjárási kilátásokra figyelt, mivel az északi féltekén a termelők rossz hírekről számoltak be.

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság

A párizsi árutőzsdén is drágultak a fontosabb agrártermékek. A malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza kereskedése is emelkedett. Egy tonna malmi búzáért 197,75 eurót adtak a decemberi határidőre. Ez 1 eurós emelkedést jelentett átlag feletti 37 420 üzletkötést hozó forgalom mellett. A kukoricáért is 1 euróval adtak többet a kereskedők, így 171,75 eurót adták tonnáját. A repce ára 25 eurócenttel kúszott feljebb, ami 389,75 euró/tonnás árjegyzést eredményezett. A takarmánybúza 184,5 euró/tonnás árszintje 2 eurós drágulást jelentett.

árupiacok szójabab kukorica búza
Kapcsolódó cikkek